Avui el VLC/CAMPUS organitza a València un Encontre d’Excel•lència amb Ignacio Cirac
Avui el VLC/CAMPUS organitza a València un Encontre d’Excel·lència amb Ignacio Cirac per abordar els reptes de la recerca i la política científica
L’investigador Ignacio Cirac, director de la Divisió Teòrica del Institut Max-Planck d’Òptica Quàntica de Garching (Alemanya), Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica en 2006 i Premi Wolf en Física d’enguany 2013 serà el convidat principal a l’Encontre d’Excel·lència que tindrà lloc avui dilluns a les 20 hores, al Paraninf del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, i el qual tractarà els reptes de la recerca i la política científica.
El professor Cirac -científic destacat internacionalment per treballar en el desenvolupament del conegut com ordinador quàntic, amb un sistema de computació basat en la mecànica quàntica, el qual permetrà, en un futur, algoritmes més ràpids- ha estat convidat pel VLC/CAMPUS Valencia International Campus of Excellence, consorci format per la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i el CSIC i finançat pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport.
En aquesta ocasió, l’Encontre d’Excel·lència tindrà lloc en el marc de la programació de Claustre Obert, promogut pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat, a més, compta amb la col·laboració de la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i de la Universitat de València, mentre que també és una activitat associada a la XXXIV Reunió Biennal de la Reial Societat Espanyola de Física, la qual se celebra a la Universitat de València durant la pròxima setmana.
Juntament amb Ignacio Cirac, al debat intervindran la catedràtica de Botànica de la Universitat de València Eva Barreno; el director de l’Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM) de la Universitat Politècnica de València, José Capmany; el director de l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València, Eugenio Coronado; José Duato, catedràtic d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors de la UPV; Juan A. Fuster, professor i investigador de l’IFIC i Irene de Higes, pertanyent al col·lectiu de Joves Investigadors. La taula redona estarà moderada pel vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño, i presentada pel catedràtic d’Astronomia de la Universitat de València Vicent J. Martínez.
Els Encontres d’Excel·lència Internacional són una iniciativa del Programa Campus d’Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS liderat per la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i el CSIC. L’objectiu d’aquests programes anuals és fomentar el talent a través de reunions i diàlegs de premis Nobel i científics excel·lents amb investigadors en formació en les àrees d’especialització del VLC/CAMPUS, Salut, Sostenibilitat i Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació. Per la seua banda, Claustre Obert és un espai de debat creat per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, i el diari El País a fi d’analitzar els temes més rellevants de l’actualitat social, cultural i econòmica.♦
Juan Ignacio Cirac (Manresa, 1965)
Es va llicenciar en Física Teòrica a la Universitat Complutense de Madrid en 1988 i va obtenir el doctorat en 1991. Membre de la Societat Max Planck des de 2001, és director de l’Institut Max Planck d’Òptica Quàntica (Garching, Alemanya). En 1993 va ser investigador associat en el laboratori d’Astrofísica de la Universitat de Colorit (EUA) i, a l’octubre de 1996, es va incorporar a la Universitat d’Innsbruck (Àustria) per dirigir el Departament de Física Teòrica. A més, ha dut a terme investigacions en universitats com ara Harvard, Hamburg, Califòrnia (Santa Barbara), Oxford, Hannover, Bristol i París, així com també en el Centre d’Estudis Nuclears de Saclay, l’École Normale Superieur (París) i l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT).
Expert en computació quàntica i les seues aplicacions a la informació, la seua línia d’investigació se centra en la teoria quàntica de la informació. Ha desenvolupat un nou sistema de computació, basat en la mecànica quàntica, el qual permetrà en un futur fer càlculs algorítmics molt més ràpids. Ha realitzat interessants aplicacions entre les quals es troba la possibilitat de codificar missatges secrets o la de realitzar càlculs computacionals, impossibles de realitzar avui dia amb els sistemes actuals de procés i transmissió de la informació. Segons les seves teories, l’ordinador quàntic revolucionarà el món de la informació ja que permetrà una comunicació més eficaç i una major seguretat en el tractament de dades i transferències bancàries. A més de la Teoria Quàntica, les seues altres tasques d’investigació estan dirigides als gasos quàntics degenerats, els sistemes atòmics fortament correlacionats i els sistemes òptic-quàntics. Juan Ignacio Cirac ha publicat més de 200 articles en les revistes especialitzades més prestigioses d’arreu del món i és un els autors més citats de la literatura científica en el camp de la computació quàntica.
El seu treball ha estat objecte de nombrosos guardons: la Reial Societat Espanyola de Física li va atorgar en 1993 el Premi Nacional d’Investigadors Novells i en 2003 li va concedir la Medalla de la Societat. En 2001 l’Acadèmia Austríaca de Ciències li va concedir el Premi Felix Kuschenitz i en 2003 va rebre la Medalla de la Reial Societat Espanyola de Física. La Fundació Europea de Ciència li va concedir en 2005 el Premi Quàntum Electronics. Doctor honoris causa per diverses universitats, és membre corresponent de les acadèmies de Ciències Espanyola i Austríaca i de la Societat Americana de Física. És, a més, professor honorari del Departament de Física de la Universitat Tècnica de Munich.♦