Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Nous materials tèxtils / Universitat Politècnica de València

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Investigadors del Grup d’Electrocatàlisi, Síntesi, Electroquímica i Caracterització de Polímers (GESEP) del campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València estan desenvolupant nous tèxtils modificats superficialment amb grafè. La incorporació d’aquest nou material obri un gran ventall de possibilitats per al sector, en transformar un tèxtil aïllant en un altre amb propietats conductores.

 Fins al moment, els investigadors de la UPV han treballat amb teixits de polièster, amb uns resultats prometedors: han aconseguit passar d’un material amb una alta resistència elèctrica, a un altre la resistència elèctrica del qual ha baixat fins a poques desenes d’ohms per cm². El seu treball ha sigut publicat recentment en les revistes Electrochimica Acta i Applied Surface Science.

 Segons apunta el professor i investigador principal del GESEP, Francisco Cases, el treball desenvolupat des dels laboratoris del campus d’Alcoi de la UPV és inèdit des del punt de vista electroquímic. “L’enfocament i la possibilitat d’aplicacions de materials tèxtils modificats és la novetat en la nostra línia d’investigació”.

 El coordinador del GESEP incideix en el fet que la investigació es troba encara en la fase inicial: hem aconseguit optimar les característiques del dipòsit de grafè sobre teixits de polièster, i s’ha caracteritzat mitjançant avançades tècniques electroquímiques no utilitzades habitualment en l’estudi d’aquests materials tèxtils modificats i d’altres com l’espectrocopia fotoelectrònica de rajos X. Els investigadors del campus d’Alcoi de la UPV se centren ara a modificar la superfície de grafè amb platí i explorar la possibilitat d’obtenir materials catalítics en reaccions electroquímiques o d’utilitzar aquests tèxtils modificats com a membranes.

 Sobre altres possibles aplicacions de materials tèxtils que incorporen grafè, Cases assenyala que poden ser múltiples, des de benes i plantilles antibacterianes de grafè fins a fil de grafè conductor, cable elèctric de coure i grafè, grafè per a detectors infrarojos o membranes de carboni que es regeneren elèctricament, etc.

 El Premi Nobel de Física de 2010, atorgat als físics de la Universitat de Manchester Andre Geim i Konstantin Novoselov, va reconèixer el treball començat feia menys d’una dècada, sobre un material l’estructura del qual està formada per una làmina bidimensional d’àtoms de carboni. El descobriment del grafè i els seus derivats ha obert una nova era en el camp de la Química Física i de les ciències dels materials. Des de llavors ha sigut utilitzat per a desenvolupar un gran nombre d’aplicacions a causa de les propietats electròniques, mecàniques, òptiques o tèrmiques mostrades per aquest material. “Si a això hi afegim els avantatges dels materials tèxtils sobre els materials convencionals, com ara flexibilitat, bones propietats mecàniques, poc pes i gran àrea superficial, ens trobem amb una combinació de materials amb propietats complementàries i aplicacions molt variades”, conclou Cases.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere