Fundació ACE identifica un gen que, per primer cop, vincula les funcions neuronals essencials amb l’Alzheimer
L’equip d’investigació de Fundació ACE. Institut Català de Neurociències Aplicades de Barcelona, liderat pel director d’investigació, el doctor Agustín Ruiz, ha identificat el primer gen associat al mecanisme de control del consum energètic del cervell i al risc de patir la malaltia de l’Alzheimer. A més, la troballa d’aquesta diana ha sigut la primera aportació que es fa des d’Espanya en relació amb aquesta patologia neurodegenerativa, utilitzant tecnologies genòmiques d’alta resolució (GWAS).
“Hem fet un gran esforç per desentranyar les bases genètiques de la malaltia de l’Alzheimer al nostre país, i hem participat en diversos estudis programats per altres grups, però mai fins ara havíem realitzat un estudi d’aquesta magnitud liderat des d’aquí. El nou gen descobert és ‘incontrovertible’ des del punt de vista estadístic, superant amb escreix els llindars de versemblança establerts per la comunitat científica internacional”, valora Agustín Ruiz.
La revista científica internacional Molecular Psychiatry, la de més impacte en el seu camp i pertanyent a la prestigiosa editorial internacional Nature Publishing Group, publica els resultats de l’estudi “ATP5H/KCTD2 locus is associated to Alzheimer’s disease risk” sobre aquest nou gen.
El Alzheimer, ¿qüestió d’estrès?
L’estrès cel·lular contribueix a l’envelliment de l’organisme i també està involucrat en el desenvolupament d’algunes malalties com l’Alzheimer. L’al·lel descrit per l’equip del doctor Ruiz té una funció molt important en la producció d’energia mitocondrial i la hiperpolarització neuronal durant processos com la hipòxia i la falta de glucosa, que tenen lloc durant l’estrés oxidatiu.
Una de les hipòtesis més acceptades en l’Alzheimer estableix que el deteriorament o alteració dels mecanismes de control de l’estrès oxidatiu i el maneig de l’energia que es consumeix al cervell podrien ser responsables de la malaltia. Però, fins ara cap estudi genòmic de nova generació (GWAS) havia trobat un gen relacionat amb aquesta hipòtesis.
“Els nostres resultats ratifiquen aquesta idea, posicionant la gestió energètica de les neurones com un vòrtex del problema”, puntualitza Ruiz. Segons el coneixement actual, entre el 60% i el 80% de la susceptibilitat de desenvolupar Alzheimer es deu a factors genètics.
Una de les col·leccions d’ADN més importants d’Europa
L’estudi consisteix en una triple verificació, basada en estudis d’associació del genoma complet ja existents juntament amb nous genotips. En total, la mostra va incloure a 11.649 subjectes amb Alzheimer i 27.245 subjectes sans. Per la seva part, Fundació ACE va ratificar definitivament la senyal analitzant 2.000 persones afectades per la malaltia, utilitzant una part de la seva col·lecció de mostres d’ADN.
La col·lecció de mostres d’ADN de Fundació ACE és una de les més importants d’Europa i ja supera les 7.000. Aquest material s’ha recollit durant més de 12 anys de treball a la Unitat de Diagnòstic de Fundació ACE. “Encara que l’esforç econòmic és molt important, a Fundació ACE apostem per aquest tipus d’estudis”, comenta Lluís Tárraga, director general de Fundació ACE. Tárraga també destaca l’esforç dels pacients de Fundació ACE i els seus familiars: “Ells cedeixen desinteressadament aquestes mostres per potenciar la investigació d’aquesta malaltia. Aquest treball està dedicat a tots ells, als seus cuidadors i familiars”.
A dia d’avui, només es coneixen 11 gens que influeixen directament a l’Alzheimer. L’esforç de l’equip d’investigació de Fundació ACE amplia el número de gens que es relacionen amb l’herència d’aquesta malaltia.
Col·laboració internacional
En aquest estudi, l’equip de Fundació ACE ha col·laborat amb importants grups internacionals d’investigació. Des de 2009, Fundació ACE forma part del consorci CHARGE (Cohorts for Heart and Aging Research in Genomic Epidemiology), liderat per la doctora Sudha Seshadri, del Centre de la Malaltia de l’Alzheimer de la Universitat de Boston (Estats Units).
El consorci CHARGE està format per grans grups internacionals d’investigació mèdica, com el Framingham Heart Study, Cardiovascular Health Study, Rotterdam Study, Reykjavik Study, i els Instituts Nacioanls de Salut (NIH) dels Estats Units, entre altres.
Aquesta investigació col·laborativa també inclou a la companyia andalusa d’investigació genòmica en biomedicina Neocodex, que va dur a terme els estudis d’associació de genoma complet amb el suport i el finançament del Govern de Múrcia i la Fundació Alzheimur. Els Hospitals Clínico San Carlos i Cantoblanco, ambdós a Madrid, juntament amb l’Hospital Universitari Virgen de la Arrixaca de Murcia van ajudar als processos de validació de la senyal obtinguda.
“La nostra filosofia és potenciar treballs col·laboratius com aquest per obtenir resultats fiables en el camp de la genètica de l’Alzheimer”, destaca la doctora Mercè Boada, neuròloga i directora mèdica de Fundació ACE, i cap clínic de la Unitat de Demències de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona.
Fundació ACE ha promogut la creació del Consorci Espanyol de Genètica de Demències (DEGESCO) conjuntament amb 11 grups més pertanyents al CIBERNED (Centres d’Investigació Biomèdica en Xarxa en Malalties Neurodegeneratives), al qual Fundació ACE està associat. Fundació ACE també participa activament en altres iniciatives internacionals, com IGAP (International Genomics of Alzheimer’s Project) i l’Early Onset Dementia Consortium de Bèlgica.
Els malalts d’Alzheimer es duplicaran alo 2030
La malaltia de l’Alzheimer és la causa més comú de demència. Segons l’Organització Mundial de la Salut, 35,6 milions de persones pateixen Alzheimer i altres tipus de demència en tot el món a dia d’avui. Les previsions estimen que el número de persones es duplicarà al 2030 i es triplicarà al 2050, augmentant a més de 100 milions de persones.
“El problema és enorme i no tenim tractaments efectius”, apunta Boada. En relació amb l’estudi, la doctora Boada afegeix: “El descobriment dels gens associats a la malaltia de l’Alzheimer ens ajuda a dissenyar assajos clínics innovadors”. En aquest sentit, Fundació ACE prepara un assaig clínic dissenyat sobre la base d’aquest descobriment, finançat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.
La inversió en recerca és fonamental per conèixer els mecanismes que es conjuguen i s’interrelacionen en el desencadenament de la malaltia i en el seu desenvolupament seqüencial per a trobar un tractament eficaç. Si no, “la càrrega social que comporta l’Alzheimer serà insostenible per a la societat”, diu Boada.
“No hem d’oblidar que aquests pacients han aportat el seu esforç per al creixement del país i han de ser respectats i tractats dignament, mai marginats per la seva edat ni per presentar una patologia crònica. El seu futur depèn del nostre present”, conclou Boada.
Ruiz assegura que aquest estudi és només un avançament. En breu, s’alliberaran les dades del consorci internacional IGAP. “Aquests nous descobriments donaran un gir al coneixement de les bases genètiques de la demència”. ♦
————————–
L’article es pot descarregar en format pdf….. CLICAR AQUÍ
————————————
Imatge de la capçalera d’aquest text: Gràfic Manhattan plot del meta-anàlisi de vuit estudis (Murcia, ADNI, GenADA, NIA, TGEN, ADNI, Pifzer, GERAD i CHARGE). Un total de 1.098.485 SNPs són comuns com a mínim a quatre estudis.♦