Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Científics de la UPV, el CSIC i la UV creen un nou sistema d’imatge radiogràfica amb aplicacions tant industrials com per al diagnòstic clínic

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Un equip de científics de la Universitat Politècnica de València, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València ha desenvolupat un dispositiu que permet obtenir informació nova d’objectes examinats per rajos gamma o rajos X.

 El sistema creat pels investigadors valencians introdueix una nova modalitat d’imatge, la imatge densitomètrica, que té nombroses aplicacions, tant industrials com mèdiques. L’empresa ISTmedical serà qui comercialitze aquesta tecnologia en l’àmbit clínic.

 El treball ha sigut liderat pel CSIC i hi han participat investigadors de l’Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia de la UPV (iTEAM), l’Institut de Física Corpuscular (UV-CSIC) i l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments del CSIC.

 Els sistemes d’imatge radiològica es basen en l’absorció que pateixen els rajos X o els fotons de rajos gamma en travessar teixits o objectes, la qual cosa es relaciona amb la forma de l’objecte i la densitat electrònica del material que travessen. El resultat és una imatge projectiva, que representa la suma de les estructures de l’objecte projectades sobre una superfície bidimensional.

 L’investigador del CSIC Germán Rodrigo explica que “el nou sistema d’imatge densitomètrica desenvolupat incorpora informació espacial sobre el pacient o l’objecte explorat. La integració d’aquesta informació amb la informació radiològica convencional ens permet obtenir una nova modalitat d’imatge amb múltiples aplicacions industrials i biomèdiques”.

 En diagnòstic clínic, aquest tipus d’imatge incorpora informació de la fisonomia del pacient, facilita la interpretació de la imatge i ajuda en la decisió del radiòleg, agilitant el diagnòstic. Aquesta millora en la qualitat de la imatge es produeix per mitjà d’una correcció espacial, i no per mitjà de filtres matemàtics que podrien induir a errors en la interpretació de les lesions. El sistema també permet quantificar de forma més precisa l’absorció en sistemes calibrats i parametritzar els valors d’absorció obtinguts en funció del gruix del material.

 En aplicacions industrials, la informació densitomètrica permet determinar la composició de l’objecte que no pot ser inferida dels actuals sistemes de rajos X utilitzats per a la inspecció d’objectes i el control de qualitat. En introduir informació nova sobre l’objecte analitzat, aquest sistema facilita l’exploració, i és capaç de distingir, per exemple, la quantitat de teixit gras en peces de carn, útil per a classificacions de canal.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere