Una app permet als ciutadans participar en l’estudi de la dispersió del mosquit tigre
L’aplicació Tigatrapp ha estat desenvolupada pel grup de recerca MoveLab del Centre d’Estudis Avançats de Blanes del CSIC. Aquest projecte de ciència ciutadana crearà el primer mapa web participatiu de mosquit tigre de Catalunya.
L’aplicació Tigatrapp, per a mòbil i tauleta Android, permet que els ciutadans recullin dades, com si fossin científics, cada cop que veuen un mosquit tigre. Com que l’aplicació registra la posició, el sistema permet fer un mapa de presència del mosquit tigre aquest estiu i participar en l’estudi de la seva dispersió.
L’aplicació forma part del projecte Atrapa el Tigre!, un projecte pilot impulsat pel grup de recerca Movement Ecology Lab del Centre Estudis Avançats de Blanes del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Compta amb el finançament del Programa de Cultura Científica i de la Innovació de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT), i la col·laboració del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter.
Tant el projecte como l’aplicació van ser creats inicialment per a que els estudiants de primària de més de 200 escoles de la província de Girona que van assistir al taller educatiu del mosquit tigre del Servei del Control de Mosquits, puguin participar, amb les seves famílies, en el seguiment d’aquest mosquit a través de la telefonia mòbil intel•ligent.
Ara, però, la participació està oberta a altres ciutadans d’aquesta comunitat autònoma. Per fer-ho, cal enviar un correu ainfo@atrapaeltigre.com, des del qual es facilitarà una contrasenya i les instruccions de descàrrega de l’aplicació.
PER QUÈ EL MOSQUIT TIGRE?
El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora que prové del sud-est asiàtic. Aquest mosquit habita i cria en zones urbanes, és un potencial transmissor de malalties víriques tropicals (com ara el Dengue) i és molt molest per les seves agressives picades.
Va ser vist per primer cop a Catalunya (a Sant Cugat del Vallès) al 2004. Des de llavors s’ha estès a molts municipis de Catalunya. Més recentment ha arribat a València, les Illes balears i Múrcia. Però com que principalment viu en llocs privats (cases, jardins, balcons, etc.), és molt complicat fer-ne un seguiment i control per part de l’administració pública. Tigatrapp permet que aquesta tasca, tradicionalment delegada als serveis tècnics de l’administració i als científics, pugui ser compartida per la ciutadania.
QUINES DADES RECULL L’APLICACIÓ?
L’aplicació Tigatrapp recull dades a través de dos jocs: les Tigre troballes i els Tigre viatges.
Les Tigre troballes són identificacions del mosquit tigre que recullen i comparteixen els participants, i contenen informació sobre les característiques del mosquit i el lloc on l’han vist. Permeten estudiar la seva presència al territori i construir, de manera participativa, el mapa del mosquit tigre. Mitjançant una sèrie d’imatges i de preguntes clau, l’aplicació ajuda a confirmar que el mosquit que ha vist el participant és efectivament un mosquit tigre.
Els Tigre viatges són trajectes que es fan amb cotxe de manera habitual (viatges quotidians, com anar a casa d’uns amics, al cine, de compres, a fer una excursió, etc.) i que els participants comparteixen amb els científics. El mosquit tigre és petit i vola poc però, malgrat això, es dispersa molt ràpidament. Es creu que una de les maneres que té per aconseguir-ho és amagant-se als cotxes (atret pel diòxid de carboni, les altes temperatures i els racons foscos de l’interior d’un cotxe).
Els investigadors del CSIC, Frederic Bartumeus i Aitana Oltra, expliquen: “Quan un participant fa un viatge, clica el botó del Tigre viatge i aleshores apareix en l’aplicació un mapa que el va seguint. Quan arriba a destí, l’usuari ha de prémer l’STOP. D’aquesta forma el desplaçament queda registrat. En aquest cas no és necessari haver detectat un mosquit tigre perquè l’objectiu és tenir dades de mobilitat humana en cotxe durant l’estiu, per poder comparar-les després amb la dispersió del mosquit. Així podrem saber si el mosquit tigre envaeix noves zones gràcies a l’ajuda del transport en cotxe”.
Les dades que es recullen són enviades a un servidor del CSIC, i reben tècniques d’encriptament per protegir la privacitat dels participants. Finalment, de manera automàtica, són compartides a la web del projecte.♦