Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Dibuixant el mapa sonor del Delta del Llobregat / Universitat Pompeu Fabra

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 SonsdeBcn

 El Grup de Recerca en Tecnologia Musical (MTG) de la Universitat Pompeu Fabra i la Fundació Phonos duran a terme, amb el suport econòmic i la participació de l’àrea de medi ambient de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, la implementació del projecte “El Delta del Llobregat Sona 2013”.

 Aquest projecte, que té com a principal objectiu aproximar els estudiants de segon cicle d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i batxillerat a la ciència i la tecnologia mitjançant el treball amb sons, es conduirà a través de la participació dels joves en una sèrie de tallers pràctics. A més, vol sensibilitzar el públic en general sobre el nostre patrimoni ambiental.

 Si bé el MTG, adscrit al Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la Universitat, i la Fundació Phonos tenen una sòlida experiència en l’execució d’aquest tipus d’activitats pedagògiques, potenciades amb el naixement de Sons de Barcelona  al 2008, és la primera vegada que els estudiants que participin als tallers podran explorar els sons d’un entorn natural. D’aquesta manera, establint el paral·lelisme que pot existir amb el traçat d’un mapa geogràfic, es pretén dibuixar un mapa sonor de l’espai natural emmarcat al Delta del Llobregat.

 

Un entorn natural ric en espècies i de gran diversitat acústica

 Un total de cinc tallers es realitzaran, entre el mes d’octubre i desembre del 2013, en diferents zones dels espais naturals del Delta del Llobregat. Es tracta d’un entorn protegit que pertany als municipis del Prat del Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi del Llobregat, i on es concentra una gran varietat d’espècies, tan animals com vegetals. Aquesta riquesa biològica, fruit de la diversitat ambiental, confereix, al seu torn, un gran atractiu pel que fa a la diversitat acústica.

 A més, la proximitat d’aquest espai a les instal·lacions de l’aeroport del Prat, incrementa el seu potencial sonor, ja que el so dels avions també forma part d’aquest paisatge.

 

Característiques dels tallers

 Els tallers es duran a terme en el context de l’espai natural del Delta del Llobregat i els diferents grups, d’entre 20 i 30 alumnes cadascun, aniran acompanyats d’ educadores especialitzades en la matèria, és a dir, en la pràctica d’escoltar, enregistrar i editar els sons, així com en l’ecologia de l’espai estudiat, la qual cosa conduirà a la creació dels mapes sonors.

 Després d’una presentació introductòria, l’activitat dels tallers es centrarà en l’enregistrament dels sons escoltats, essent els propis alumnes els que decideixin quins sons consideren més importants, amb la idea d’afavorir i potenciar la seva inquietud científica.

 Els participants podran escoltar tots els enregistraments realitzats i discutir-ne, de forma col·lectiva, el seu origen i rellevància. La idea que també promou aquesta iniciativa és arribar a compartir tots aquests sons de forma lliure a la web de FreeSound, enfortint també la participació ciutadana, en aquest cas dels estudiants d’ESO i batxillerat, en activitats de recerca d’elevat contingut científic.♦

————————–

Imatge: Gravant els sons de l’aigua.

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere