Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

21 i 25 de juliol i 1 agost a Sopars a l’Observatori Fabra de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Dins de la programació de conferències de divulgació científica de Sopars a l’Observatori Fabra de Barcelona: 

Diumenge 28 de juliol: Anicet Blanch, Contaminació fecal. Qui embruta la meva aigua?

Dijous 25 de juliol: Joaquim Coello, L’empresa i la sostenibilitat

Dijous 1 d’agost: Dra. Caternina Biscari, Acceleradors de partícules al cel i a la terra

 Fins a finals de setembre, se celebra la 10a edició de Sopars a l’Observatori Fabra de Barcelona, una singular proposta, impulsada per l’Obra Social “la Caixa”, que combina l’activitat gastronòmica amb la científica i que forma part del programa de divulgació científica de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB). 

 Totes les nits d’estiu, de dimarts a dissabte (i algun diumenge), després d’un bon sopar, els participants tenen l’oportunitat d’escoltar conferències sobre astronomia, a càrrec del divulgador científic de l’Observatori, o bé sobre l’Univers, ciència i sostenibilitat a càrrec de científics de renom internacional. L’activitat acaba amb una visita al museu de l’Observatori i una observació astronòmica a través d’un dels telescopis més antics i grans d’Europa.

 
Diumenge 21 de juliol: Anicet Blanch, Contaminació fecal. Qui embruta la meva aigua?

 Anicet R. Blanch és catedràtic i director del Departament de Microbiologia de la Universitat de Barcelona (UB).

 És molt necessari preveure la contaminació de l’aigua, ja que no disposem de la quantitat d’aigua necessària per a facilitar a tots els ciutadans del món els 50 litres d’aigua per habitant i dia, que els hi hauria de permetre beure, cuinar, fer la higiene personal i la neteja de la casa. Per aconseguir tractar correctament l’aigua és imprescindible esbrinar quin és l’origen de la contaminació fecal de l’aigua. Darrerament s’han proposat nous mètodes per a la determinació de l’origen de la contaminació fecal (Microbial Source Tracking) que permeten aplicar mesures de control, contenció i reducció d’aquestes aportacions fecals als nostres recursos hídrics; adoptant els principis de prevenció i de responsabilitat mediambiental basats en “qui contamina, paga i repara”.

 
Dijous 25 de juliol: Joaquim Coello, L’empresa i la sostenibilitat

 Joaquim Coello, persident d’Applus+, és enginyer naval per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Navals de Madrid i PDG per IESE. 

 En temps de crisi les empreses es plantegen si cal buscar noves vies, nous productes, nous serveis, nous mercats i noves geografies i abandonar la via bàsica i tradicional. Coello també reflexiona com s’han de gestionar les despeses i les inversions en temps de crisi i contracció del mercat. Com s’ha de determinar una nova escala de valors i prioritzar els objectius per aconseguir una empresa sostenible, capaç de superar un període turbulent i complexa no malmetent ni malbaratant cap de les seves capacitats, industrials, comercials, tecnològiques o de gestió, no amputant ni danyant cap de les seves fortaleses.

 
Dijous 1 d’agost: Dra. Caternina Biscari, Acceleradors de partícules al cel i a la terra

 Dra. Caterina Biscari és Doctora cum laude en Física a la Università degli Studi di Napoli i Directora de la Font de Llum de Sincrotró ALBA. ALBA és una font de llum de 3ª generació, la més avançada de l’àrea del Mediterrani.

 En les espectaculars fonts còsmiques, hi ha petites partícules amb càrrega elèctrica que guanyen energia en forts camps electromagnètics i inicien el seu viatge a l’univers. Arriben a l’atmosfera terrestre, xoquen amb el seus àtoms i molècules, creen cascades de raigs còsmics, ens travessen i ens porten notícies originals de l’univers que ens envolta. Actualment en els laboratoris es pot simular aquests fenòmens Es creen feixos de partícules amb característiques molt ben definides: per descobrir el Higgs, per veure en detall l’univers microscòpic, per a teràpies oncològiques i moltes altres aplicacions. Analogies i diferències entre els acceleradors del cel i de la terra seran l’objectiu d’aquesta xerrada.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Deixa un comentari

PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere