Obertura oficial del curs a la Universitat de València
El rector de la Universitat de València demana al president Fabra el manteniment del model públic d’ensenyament, i exigeix el pagament urgent del deute a les universitats
El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, va reiterar dijous passat , davant el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, la necessitat de mantindre el model públic d’ensenyament, i va exigir “l’esforç responsable del govern valencià i la solució, amb urgència, del deute de la Generalitat amb les universitats públiques valencianes”. El rector ha expressat aquesta demanda, “en nom de les universitats públiques valencianes”, durant l’obertura oficial del curs universitari per a tot l’àmbit autonòmic valencià. Un portaveu de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública va llegir un comunicat molt crític amb les retallades en l’ensenyament superior. Al carrer, hi va haver una concentració reivindicativa.
A l’acte, celebrat en La Nau, hi varen assistir tots els rectors valencians, càrrecs electes de tots els partits, dirigents sindicals, i una àmplia representació de la societat civil.
En el seu discurs, Esteban Morcillo ha remarcat que el problema més greu és la recent política de taxes i de beques: “No es poden dissociar les taxes de les beques si volem mantindre l’equitat del sistema en l’escenari actual, i reiterem que no existeixen qualitat i excel·lència educatives sense equitat”.
“I no és millor la situació de la investigació, denunciada per la CRUE i per la ‘Carta por la Ciencia’. Recordem que dues terceres parts de tota la producció científica es genera en el sistema universitari públic.
L’endarreriment de la Convocatòria del Pla Nacional d’Investigació, la reducció dels pressupostos dels programes de recursos humans per a investigació pre i post-doctoral situen els nostres joves, els futurs investigadors, en una posició precària i abocada a l’emigració científica, amb el que comporta d’ineficiència del sistema i de risc per a configurar una societat del futur intensiva en coneixement”, ha indicat Esteban Morcillo.
Per al rector, “si reflexionem sobre una visió de conjunt d’aquestes mesures, sembla que apunten cap a un veritable canvi conceptual que no ha estat objecte de debat i consens amb les universitats públiques”.
El discurs del rector ha conclòs: “Des de la nostra legítima autonomia les universitats públiques valencianes volem viure un futur compartit amb la societat valenciana. Hem de sentir la nostra responsabilitat davant els reptes, i els hem de mirar de front, amb cohesió institucional, il·lusió i treball, renovant solemnement, un any més, el compromís amb els nostres estudiants, i amb la societat”.
Per la seua banda, el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha recordat que la Universitat de València segueix sent “un referent ineludible més allà de l’àmbit educatiu valencià, com també ho és en l’intel·lectual o en el científic. I això és així, perquè ha sabut adaptar-se a l’evolució de la nostra societat sense renunciar mai a l’excel·lència, acumulant este esplèndid bagatge durant segles”.
El president autonòmic ha afegit: “La universitat és el motor del desenrotllament de la nostra economia: la generació d’idees, la cultura de l’ emprenedoria, la recerca, la innovació… són els fonaments per a tornar a créixer i a crear ocupació. Això demostra i demostrarà que la forta inversió realitzada en les nostres universitats té un retorn i una rendibilitat social innegable”.
En l’acte, la secretària general, María José Añón, ha llegit un resum de la Memòria de la Universitat de València corresponent al curs 2012-2013.
La Lliçó Magistral ha estat a càrrec del catedràtic de Paleontologia Juan Manuel Usera Mata, que ha titulat la seua intervenció: ‘Paleontologia, quo vadis’.
En nom de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública ha parlat l’estudiant Jordi Caparrós, qui ha llegit un comunicat molt crític amb les retallades en l’ensenyament superior.
A les portes de La Nau, un nombrós grup d’universitaris s’ha concentrat responent a la convocatòria de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública. Els concentrats s’han expressat contra les retallades, la puja de les taxes, la insuficiència de les beques, i l’empitjorament de les condicions de treball. ♦