Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Inauguració del curs acadèmic a Catalunya: el Conseller Mas-Colell proposa reduir l’oferta de graus

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

e20a40d5-eea6-4cec-be04-207a34e792b6

Inauguració del curs acadèmic a Catalunya: el Conseller de la Generalitat Mas-Colell proposa reduir l’oferta de graus per facilitar l’elecció als estudiants universitaris

 

El conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, ha proposat que es redueixi l’oferta de graus a les universitats catalanes. Segons va dir, actualment hi ha 460 portes d’entrada a la universitat i això fa difícil la tria als estudiants que, de vegades amb només 17 anys, han de decidir el seu futur. Per això, la proposta del conseller és simplificar l’oferta però permetre als estudiants que, a mesura que avancin en els estudis, puguin escollir l’especialitat de la qual finalment es graduaran.

 Mas-Colell ha llençat aquest proposta durant la inauguració del curs acadèmic (06/09/2013). El conseller ha remarcat que han donat un “respir” i que per a aquest curs no s’han apujat els preus de les matrícules.

 El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, acompanyat del secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, i de la rectora de la Universitat de Girona (UdG), Anna Maria Geli, varen inaugurar el curs acadèmic 2013-2014 del sistema universitari català en un acte al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona juntament amb la presència de tots els rectors de les universitats de Catalunya.

 El conseller ha demanat “un gran esforç per simplificar l’entrada al sistema universitari. A partir d’un nombre reduït d’estudis més generalistes, l’estudiant universitari ha de poder anar especialitzant-se a mesura que avança amb els seus estudis a la universitat. No hi ha cap raó educativa que justifiqui que a la universitat, el repertori de sortides hagi de ser idèntic al d’entrades”.

Andreu Mas-Colell ha considerat aquesta qüestió com un dels quatre grans reptes estratègics que ha d’afrontar el sistema universitari català. Els altres tres, segons el conseller, són “aconseguir que la recerca que es fa a les universitats sigui generadora de riquesa econòmica, internacionalitzar el nostre sistema universitari i de recerca i reformar la governança”.

 Mas-Colell també ha aprofitat la seva intervenció per anunciar la designació del vicerector de la Universitat de Girona, Martí Casadesús, com a nou director de l’Agència de Qualitat Universitària.

 

Distincions Jaume Vicens Vives 2013

 En l’acte inaugural també es varen lliurar les Distincions Jaume Vicens Vives 2012 a la qualitat docent universitària, que des de 1996 reconeixen l’excel·lència en aquest àmbit.  Enguany el Govern atorga dos premis individuals i cinc de col·lectius. A títol individual han rebut la distinció Jaume Vicens Vives els professors següents:

Josep Maria Casasús Guri, del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), en reconeixement a la seva trajectòria professional i, molt especialment, per l’atenció constant als nous fenòmens socials i tecnològics i a les qüestions deontològiques, aspectes molt rellevants en aquest àmbit acadèmic.

Carles Barceló Vidal, del Departament d’Informàtica, Matemàtica Aplicada i Estadística de la Universitat de Girona (UdG), en reconeixement a la seva trajectòria professional i a la tasca important que ha dut a terme en la innovació docent en l’àmbit de l’estadística, mitjançant l’ús de metodologies docents innovadores i per la seva tasca en la direcció de la càtedra Lluís Antoni Santaló.

Maria Rosa Fenoll Brunet, de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de Reus, de la Universitat Rovira i Virgili (URV), en reconeixement a la seva trajectòria professional i als projectes d’innovació docent en el desenvolupament de les competències de comunicació, treball en equip col·laboratiu i ús avançat de les tecnologies de la informació en la medicina.

 

A títol col·lectius s’ha lliurat la distinció Jaume Vicens Vives a les entitats següents:

Projecte GenomEdu: recursos multimèdia per a l’aprenentatge de la morfologia i histologia animal i vegetal, de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i que ha comptat amb la col·laboració de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB), per la seva voluntat de renovació pedagògica en la creació de continguts docents amb la incorporació d’eines web 2.0 en l’àmbit de la biotecnologia.

Projecte El contacte precoç dels estudiants amb la medicina clínica: dues experiències en l’escenari de l’Espai Europeu d’Educació Superior, del grau de medicina conjunt de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), per la innovació en la formació integral del coneixement mèdic i pel fet d’apropar els estudiants a la realitat assistencial en els seus diferents vessants des de l’inici del grau.

Projecte Integració curricular modular i interdisciplinària centrada en l’avaluació longitudinal de competències, del grau en direcció d’empreses-BBA de l’Escola Superior d’Administració i Direcció d’Empreses (ESADE) de la Universitat Ramon Llull (URL), per la seva qualitat docent orientada a l’adquisició de competències per part dels estudiants mitjançant la simulació de processos que hauran de confrontar en la seva activitat professional.

Projecte La millora en la formació inicial de mestres de primària a través del model d’alternança, de la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat de Lleida (UdL), per la innovació en la metodologia docent del grau d’educació primària que permet a l’estudiantat rebre teoria i pràctica combinada, durant els quatre anys de formació.

 

 Cada distinció, tant individual com col·lectiva, està dotada amb 20.000 euros. El premi s’haurà de destinar a projectes d’innovació o de millora docent, a decisió dels guardonats. La distinció Jaume Vicens Vives que honora el professorat i els departaments universitaris es va crear l’any 1996 i té com a finalitat premiar l’excel·lència en la docència universitària.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere