Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Idibell / UB: “El cervell fixa durant el somni la informació que rep al llarg del dia”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Científics de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) han demostrat el “paper clau” que juga l’hipocamp cerebral en el procés de consolidació de la memòria, fixant durant el somni la informació que rep al llarg del dia, ha informat el centre aquest dimarts en un comunicat.

 El grup de Cognició i Plasticitat Cerebral de l’Idibell, de la Universitat de Barcelona (UB) i de l’Hospital de Bellvitge han demostrat així que el moment òptim per consolidar la memòria és durant el somni, el que es produeix gràcies a la reactivació de la informació.

 L’estudi s’ha fet en un grup de pacients d’un tipus d’epilèpsia que es caracteritza per una atròfia i alteració de les neurones de l’hipocamp, als quals mentre estaven ingressats abans de ser operats se’ls va fer una prova per veure si la reactivació durant el somni de la informació rebuda durant el dia produïa beneficis en la consolidació de la memòria.

 D’aquesta manera, abans d’anar a dormir se’ls oferia una sèrie de parelles de sons i imatges i se’ls demanava que les memoritzessin, i durant la nit es repetia la meitat de les sons apreses i al matí es preguntava per les associacions.

 Els investigadors van apreciar que aquelles persones sense danys a l’hipocamp, i aquells que només tenien un dels hipocamps danyats –epilèpsia unilateral– recordaven millor les associacions que s’havien reactivat durant la nit, mentre que els pacients que tenien els dos hipocamps danyats no reflectien cap benefici.

 “Aquesta és la prova que demostra el paper clau que juga l’hipocamp en la reactivació i consolidació de la memòria”, ha assegurat l’investigador de l’Idibell Luis Fuentemilla.

 Els investigadors defensen que aquest descobriment podria servir per experimentar amb teràpies que incloguin la reactivació de la memòria durant el somni en pacients amb lesions cerebrals, però també obrir una nova línia d’investigació sobre quins són els mecanismes neuronals que serveixen per fixar el que aprenem.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere