El rector de la UB demana al Govern recuperar nivells de finançament anteriors al 2010
El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, ha demanat al Govern que “tan aviat com es pugui” recuperi els nivells de finançament anteriors al 2010 per a les universitats públiques catalanes, tenint en compte que el seu centre ha patit una retallada del 22,3%, passant d’una aportació de 1.073 milions d’euros el 2010 a 836 milions el 2013, en la línia de la resta de centres.
En una entrevista d’Europa Press, Ramírez ha dit: “Ara no és qüestió de no retallar més, sinó que la universitat necessita tan aviat com es pugui recuperar nivells de finançament anteriors al 2010”, ha sostingut a falta de saber-se quin serà el nou pressupost.
Així, ha advertit que “la intensitat de l’exigència de la UB” –en la reclamació d’un millor finançament– serà molt diferent en el moment que es produeixi una reactivació econòmica, ja que fins ara el centre ha estat responsable i solidari, atenent a una situació que ha qualificat d’emergència nacional.
Tot i això, ha mantingut que “la universitat ha tocat fons”, i ha assegurat que han pogut prioritzar el manteniment de tota la plantilla de docents a costa de retallar percentatges considerables de despeses de funcionament.
Ha admès que tancar els campus durant les vacances ha perjudicat als estudiants perquè, per exemple, no han pogut utilitzar la biblioteca per preparar exàmens: “Jo els comprenc perquè es troben que paguen més i reben menys serveis”.
“Ara ja estem en una situació de risc pel servei que ha de prestar la universitat al país”, ha assegurat, i ha recordat que abans dels ajustos els nivells de finançament de les universitats públiques espanyoles ja eren inferiors als dels països de l’entorn, ha lamentat.
PROVES D’ACCÉS PRÒPIES
En relació amb la proposta que va llançar el juny que les universitats poguessin elegir als seus estudiants amb una prova específica a canvi d’acabar amb la selectivitat, Ramírez ha matisat ara que els exàmens d’accés propis no haurien de substituir les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) sinó complementar-les.
Això, “sense tocar el sistema d’accés actual que ha anat molt bé i té moltes virtuts i avantatges, i no està en el meu ànim qüestionar-ho sinó complementar-ho”, ha dit després de rebutjar la proposta del ministre d’Educació, José Ignacio Wert, de substituir les PAU per una revàlida.
Ha avançat que estan analitzant internament quines carreres podrien requerir una prova específica –es podria implantar el pròxim curs–, perquè no volen generalitzar-ho a tots els estudis: “Es tracta de respondre a una necessitat per a la universitat que és que les places estiguin ocupades de manera òptima”, ha argumentat.♦