Ponents d’una trobada TIC de La Caixa assenyalen que Espanya genera talent però no ho reté
La Caixa, a través de la seva gestora de capital de risc, Caixa Capital Risc, ha organitzat aquest divendres una trobada amb diversos emprenedors de referència de Silicon Valley (Estats Units), Tel Aviv (Israel) i Cambridge (Anglaterra), que han explicat les seves experiències i han destacat la capacitat d’Espanya de generar talent però no saber retenir-lo.
L’entitat ha reunit al Caixa Fòrum de Barcelona 170 emprenedors en una jornada que pretén impulsar la internacionalització de les empreses espanyoles de base tecnològica que posseeixen un gran potencial de creixement a curt termini.
“Crear una ‘startup’ és el que té menys risc a Espanya ara mateix”, ha afirmat el membre de la germandat San Francisco-Barcelona, Miguel Valls, que ha lamentat que molts emprenedors se’n vagin a altres països per la falta d’un ecosistema madur.
Valls ha manifestat que no totes les empreses estan preparades per aterrar a San Francisco perquè “es tracta de l’entorn més competitiu del món”, i ha aconsellat anar tan sols si es té un objectiu i el millor producte.
El fundador i director general de l’empresa especialitzada en programes d’ajuda a la presa de decisions iActive, Francisco Palao, ha destacat les “oportunitats d’escalar al mercat i l’energia positiva” de Silicon Valley, i ha puntualitzat que el capital de la seva empresa prové totalment d’Espanya, per remarcar que la combinació de diversos models resulta la cosa més eficient.
Per la seva banda, el fundador i director general del centre de emprendiment de la Universitat de Tel Aviv, Preguin Simanian, ha explicat que Israel es posiciona com el segon lloc del món on es realitza major innovació després de Silicon Valley per la investigació científica que es desenvolupa dins de les Forces de Defensa d’Israel i en les universitats, les quals s’encarreguen de transferir la tecnologia aplicada en diversos sectors productius.
Simanian ha apuntat que multinacionals com eBay o Microsoft inverteixen a Israel per la disciplina i la multiculturalitat del país, on el 95% de la inversió en tecnologia és pública, i ha definit Barcelona com una ciutat “startup”.
Ha considerat que la capital catalana té un gran potencial a causa de a la reputació de la marca Barcelona en el món, però ha lamentat que utilitzi només un 5% de la seva capacitat per desenvolupar el seu “ecosistema empresarial”.
PREMI EMPRENEDOR XXI
En la jornada ‘Innovation leaders meet global startups’ han participat també els 12 finalistes dels premis EmprendedorXXI, un programa impulsat per LaCaixa que busca fomentar oportunitats de negoci i ajudar en la internacionalització d’empreses innovadors i en la recerca de finançament, i així impulsar l’activitat emprenedora.
Els candidats han viatjat a Cambridge, el desembre ho faran a Silicon Valley i més endavant a Tel Aviv, i el pròxim 9 d’octubre es donaran a conèixer els guanyadors, que participaran en un curs especial organitzat per Esade i Iese.♦