Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Aurora Díaz Plaja i Joana Raspall, homenatjades amb una exposició a la Universitat de Barcelona en el centenari del seu naixement

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

diazplaja_joanaraspall

 L’exposició «Dues dames de la literatura infantil: Aurora Díaz Plaja & Joana Raspall», que es pot visitar al campus de Mundet del 23 de setembre al 5 d’octubre, homenatja conjuntament les dues autores en el centenari del seu naixement. La mostra inclou materials procedents de les exposicions «Aurora Díaz Plaja: llegir per fer llegir» i «Escaleta de versos, Joana Raspall, graó a graó», organitzades amb anterioritat per la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB i el Consell Català del Llibre per a Infants i Joves, respectivament, i es completa amb altres documents del fons del Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) i de col·leccions privades.

 A través de documents, llibres, fotografies, cartes, retalls de premsa, records i objectes diversos, els visitants trobaran pistes per contrastar tant les personalitats de les dues escriptores com les seves inquietuds culturals i cíviques i descobriran de quina manera van aconseguir aportar iniciatives de creació i recerca en el món de la nostra literatura infantil i juvenil.

 Els organitzadors destaquen que «tant de bo que tots els visitants d’aquesta exposició —futurs mestres, mestres en exercici, bibliotecaris, professors de secundària, etc.— descobreixin mil i un fils per on estirar i desenvolupar les seves pròpies idees sobre com transmetre un poema, com convertir els infants en lectors entusiastes o com engrescar-los amb el teatre».

 

Aurora Díaz Plaja

 Aurora Díaz Plaja (Barcelona, 1913 – 2003) va dedicar la major part de la vida a fer de bibliotecària. Però també va ser periodista, escriptora, adaptadora, crítica en moltes publicacions, comentarista a TVE, responsable de les revistes Luna Nueva iPrimavera, conferenciant, traductora i moltes coses més, activitats que la converteixen en una autora de difícil classificació. En el camp del llibre infantil, va representar gairebé tots els papers de l’auca i va esdevenir tota una institució.

 La seva personalitat va destacar sempre per la vitalitat, la convicció i l’eufòria. Una personalitat tan expansiva i dinàmica com tossuda i reivindicativa. Les seves energies i el seu optimisme no li permetien de dir que no a res ni a ningú i la van portar a una activitat a moments frenètica i incommensurable.

 Apassionada de la lectura, tot en la seva vida va estar marcat per un objectiu: «llegir per fer llegir». Les seves guies de lectura, que es compten per centenars, van esdevenir un bon recurs i un instrument per a la difusió de la literatura infantil i juvenil.

 

Joana Raspall

 Joana Raspall (Barcelona, 1913) és escriptora i bibliotecària. Autora de tres diccionaris —de sinònims, de locucions i frases fetes i d’homònims i parònims—, ha cultivat sempre, sobretot, el teatre infantil i la poesia.

 A part dels estudis de bibliotecària, també va fer comptabilitat, i la seva dèria per apropar la poesia a la gent jove la va portar a crear, el 1974, el Premi de Poesia Martí Dot, dirigit a poetes i poetesses joves. Des d’aquesta data, ha participat sense interrupció en les tasques del jurat i ha intervingut activament en l’organització de l’acte anual de la concessió del premi i en la presentació del llibre guardonat. Actualment, és la presidenta d’honor del jurat.

 Va participar en el I Congrés de Cultura Catalana amb la ponència «El llibre de teatre infantil», i va promoure, junt amb altres amants del teatre, la creació d’una col·lecció de teatre infantil en català a l’editorial Edebé, on es va publicar la seva trilogia d’obres teatrals per a infants i joves. Una de les obres, El pou, va rebre el Premi Cavall Fort el 1967.  

 És sòcia d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i col·labora a diferents revistes de Sant Feliu de Llobregat, com ara Alba, i amb una secció fixa sobre llengua a la revista Va i ve.

 La mostra «Dues dames de la literatura infantil: Aurora Díaz Plaja & Joana Raspall» està organitzada pel CRAI del campus de Mundet, el Departament de Didàctica de l’Educació Visual i Plàstica, el Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura, i la Comissió d’Activitats Culturals i Extensió Universitària de la Facultat de Formació del Professorat. També hi han col·laborat el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, la Institució de les Lletres Catalanes i la Comissió d’Igualtat de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere