Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Microcàpsules de vanil•lina per combatre els bacteris / Universitat Rovira i Virgili

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Un grup d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, liderats pel doctor Ricard Garcia-Valls, han aprofitat les propietats antibacterianes de la vanil·lina per desenvolupar microcàpsules que es poden incorporar als  teixits i crear així teles antibacterianes. S’ha publica un article a “Industrial & Engineering Chemistry Research”.

 El treball ha estat desenvolupat pel grup de recerca Meteor -Centre de Tecnologia de Membranes i Enginyeria de Processos- de la URV en col•laboració amb la doctora Magdalena Constantí, del grup de recerca NBG (Nanobiotecnologia i Bioanàlisis). Han participat Cinta Panisello, Brisa Peña, Guillem Gilabert Oriol i Tània Gumí, a más de Ricard Garcia-Valls i Magda Constantí.

 Aquest  nou estudi ha establert la possibilitat de donar a les teles una capa anti-bacteriana, resistent a les olors i amb aroma de vainilla. La  tecnologia, que s’ha desenvolupat a la URV, obre la porta a noves aplicacions mèdiques en la prevenció de la propagació de les infeccions hospitalàries a través de la  roba de llit i altres objectes. Els resultats d’aquest treball  han estat publicats a la revista científica  “Industrial & Engineering Chemistry Research” de l’American Chemical Society, ACS.

 En l’estudi s’explica que la vanil·lina, l’ingredient principal en l’extracte de vainilla  -que es  pot trobar en petites ampolles en qualsevol supermercat- ,  aporta alguna cosa més que un aroma agradable. La vanil·lina també combat els microbis, incloent el Staphylococcus aureus notòria (S. aureus), un bacteri responsable de moltes de les infeccions adquirides als hospitals. L’equip d’investigadors va decidir utilitzar la tecnologia de la microencapsulació, per combinar l’aroma fresc de la vanil·lina i els seus efectes antibacterians en les teles.
   El resultat ha estat el desenvolupament de microencapsulacions de vanil·lina envasat en petites càpsules fetes de polisulfona, un plàstic resistent a la calor, i, posteriorment, s’han incrustat  aquestes càpsules en les capes de cotó. L’estudi posa de manifest que la tela que està revestida amb aquestes microcàpsules  resisteix el creixement del bacteri Staphylococcus aureus notòria, i, a més, s’ha mostrat que el recobriment roman intacte a través de diversos cicles de rentat en sec. Aquest treball posa les bases per a un major desenvolupament de teixits amb activitat antimicrobiana i un final aromàtic agradable, ressalten els científics.

 La tecnologia de microencapsulació s’aplica cada vegada més en la indústria tèxtil, perquè les microcàpsules poden aportar propietats addicionals als teixits convencionals. En aquest context, els investigadors  van preparar les microcàpsules de polisulfona que contenen vanil·lina i es va avaluar la seva morfologia, l’estabilitat tèrmica, i les propietats antibacterianes contra l’Staphylococcus aureus.  Els autors del treball han demostrat que un cop la vanil·lina es troba dins les càpsules, encara actua com a agent antibacterià.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere