Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La “Nit de la recerca 2013” a Barcelona, Girona, Lleida i Palma de Mallorca

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

nit recerca

Cara a cara amb investigadors europeus

 La Nit de la Recerca és un projecte finançat per el setè “Programa marc de recerca” (FP7) de la Unió Europea, en el què cada any investigadors de més d’un centenar de ciutats europees dediquen una nit a la Divulgació de la Ciència.

 L’objectiu és presentar al ciutadà una visió més propera de la Ciència i dels investigadors.

 Les activitats que tindran lloc seran les següents:

– La Nit. El 27 de Setembre s’organitzarà un esdeveniment a cada una de les localitats participants, en el qual els investigadors portaran a terme experiments, tallers, demostracions, competicions i tot tipus d’activitats relacionades amb els seus camps de treball, tractant d’implicar al públic.

– Concurs de Dibuix, en el què podreu participar abans i després del 27 de Setembre.

 Els indrets dels Països Catalans on es celebra  la “Nit de la recerca 2013” són:Barcelona, Girona, Lleida i Palma de Mallorca.

————————————

LA NIT DE BARCELONA

 La nit de la Recerca 2013 a Barcelona tindrà lloc al CosmoCaixa. Els investigadors de BIOcomuniCA’T han organitzar un seguit d’activitats relacionades amb la recerca feta actualment en el camp de les malalties minoritàries en les que tots podeu participar!

 Programació

15:00    Entrevista a un científic (només per escoles)
     
17:00    Vine i experimenta amb els científics
    Activitats adreçades a públic de totes les edats. Tallers, jocs i trobades amb científics que investiguen les malalties minoritàries. Activitats organitzades per BIOcomuniCA’T, el Centre de Regulació Genòmica, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, el Centre Nacional d’Anàlisi de Genòmica, el Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Raras.
18:00    La vida amb IPF, la investigació, les malalties minoritàries i el paradigma de la raresa
    Debat-taula rodona organitzat per la Fundació Doctor Robert, amb la participació del Dr. Josep Torrent-Farnell (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau), la Dra. Maria Molina (IDIBELLL) i de Julio Marín.
19:00    La recerca i les farmacèutiques
    Debat-taula rodona. Organitzat per BIOcomuniCA’T, amb la participació de Fernando Royo (President de la Fundació Genzyme) i Salvador Martí (CIBERER Biobank).
20:00    Pel·lícula i debat

Durant tota la tarda i vespre hi haurà un servei de BAR a la vostra disposició.

 Com arribar al CosmoCaixa?

Autobús (linies 17, 22, 58, 73, 75, 60 i 196); Ferrocarrils de la Generalitat (línea 7); cotxe (Sortides 6 i 7 de la Ronda de Dalt – GPS: 41.413224 , 2.130691). El CosmoCaixa disposa d’aparcament.

Adreça del CosmoCaixa:

C/Isaac Newton 26, Barcelona.

————————————-

 

LA NIT DE LA RECERCA 2013 A GIRONA

 La Nit de la Recerca 2013 es celebrarà a Girona el proper 27 de Setembre al pati de la Casa de Cultura (Plaça de l’Hospital, 6).

 g Programa-Girona-2013-page-001

 “Sense recerca no hi ha futur”, el missatge de l’última edició de la Nit de la Recerca

 Sense recerca no hi ha futur. Reconèixer el rol que tenen els científics i científiques dins la societat en l’actual context de dificultats econòmiques  i entendre que la seva feina és molt important per a que el futur de tots sigui millor és l’objectiu de la Nit de la Recerca de la Universitat de Girona (UdG), un acte obert a tota la ciutadania que se celebrarà el proper divendres 27 de setembre a la Casa de Cultura. Aquesta gran festa de la ciència, que tornarà a presentar Dani Jiménez, divulgador científic i presentador del programa del Canal Super3 ‘Dinàmiks’, arriba a la seva última edició i, per aquest motiu, girarà entorn a totes les temàtiques tractades en les edicions anteriors.

 Així doncs, els tallers proposats, conduïts per investigadors i investigadores de la UdG i estudiants de les diferents facultats, seran molt variats i per descomptat interactius. Els visitants, per exemple, podran transformar-se en Einstein, analitzar l’aigua del Onyar, fer matemàgia i fins i tot pintar com ho feien els troglodites. Tot plegat, recordant les figures d’il·lustres investigadors i investigadores, com ara el citat Albert Einstein, Charles Darwin, Leonardo Da Vinci, Marie Curie o Santiago Ramón y Cajal.

 Un projecte liderat per la C4D

La Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la UdG, encapçalada per la Doctora Sílvia Simon, és la responsable de la Nit de la Recerca a Girona, un projecte finançat pel 7è Programa Marc de la UE en què cada any més d’un centenar de ciutats europees dediquen un vespre a la divulgació de la ciència de manera simultània. La C4D lidera, a més, el projecte a nivell estatal, el qual també inclou les ciutats de Múrcia, Burgos, Las Palmas, Santander, Valladolid, León, Barcelona, Palma de Mallorca, Lleida i Badajoz. La Nit de la Recerca compta també amb el finançament del Consell Social de la UdG, amb el patrocini de les empreses establertes al territori gironí, Haribo i Noel i amb la col·laboració de la Diputació de Girona, la Casa de Cultura i el Museu d’Art de Girona.

——————————

LA NIT DE LA RECERCA 2013 A LLEIDA

 La Nit a Lleida es celebrarà el 27 de setembre a l’IRBLleida (Avda. Alcalde Rovira Roure nº80).

 L’IRBLleida obrirà les seves portes des de les 18.00h a tots aquells que us hi vulgueu apuntar.

Prèvia inscripció a través de la web de l’IRB, es podrà fer un recorregut guiat per les instal·lacions en els diferents horaris proposats, triant un dels dos circuits que oferim, al llarg dels quals realitzareu activitats amb els nostres investigadors:

 

CIRCUIT A:

Activitat 1) L’olor: una porta a l’emoció i els records

 Popularment es creu que en els humans el sentit de l’olfacte es casi irrellevant, i molt pitjor que el d’altres mamífers. No obstant això, l’evidencia científica indica que aquesta visió clàssica es massa simplista i no s’ajusta a la realitat. Ara sabem que, com en altres animals, el nostre olfacte és essencial per moltes funcions bàsiques relacionades amb l’obtenció de plaer o l’evitació de perills.

 En humans, l’olfacció és essencial per assaborir aliments i begudes. Més enllà del seu valor hedònic, una correcta capacitat olfactiva ens ajuda a alimentar-nos correctament i evitar aliments tòxics o en mal estat. L’olfacte també és important en les relacions socials, mitjançant el reconeixement i l’assignació de valors emocionals a olors de distintes persones. Això es especialment rellevant per el reconeixement matern-filial o per l’elecció de parella. Per altra banda, els olors tenen la capacitat d’evocar records agradables o desagradables, que indica la nostra gran capacitat per formar memòries olfactives. De fet, el sistema olfactiu es un dels pocs amb capacitat per produir noves neurones durant tota la vida, que se ha relacionat amb un potencial pràcticament il·limitat per reconèixer i recordar nous olors. La capacitat olfactiva sembla ser una de les primeres en deteriorar-se en diverses malalties neurodegeneratives, com són les malalties de l’Alzheimer i del Parkinson. Per tot això, en els últims anys la recerca sobre la neurobiologia de l‘olfacció en humans i altres models animals ha cobrat gran interès.

 En aquesta activitat, tenim la intenció de repassar diferents fets que mostren la importància de l’olfacció en humans, realitzar una prova individual d’olfacte, fer menció breument de les bases neurobiològiques de l’olfacció i ressaltar la rellevància de la investigació en aquest camp.

 

Activitat 2) Els éssers vius: cóm son i què fan

El nostre entorn està ple d’essers vius que no veiem degut a la seva petita mida: són els microorganismes. Hi son presents a l’aire, al terra, a les aigües i, per suposat, també al nostre cos, tant a la pell com a l’interior. Alguns d’ells causen malalties, però la majoria dels que viuen en nosaltres ho fan en equilibri amb l’organisme humà. Es més, alguns d’ells son totalment necessaris pel correcte funcionament del cos, per exemple, facilitant la digestió dels aliments o produint vitamines. Hi ha també microorganismes que l’espècie humana ha domesticat per a la producció d’aliments. En aquesta sessió observarem diferents tipus de microorganismes al microscopi, fent èmfasi en les seves diferents formes i mides; veurem cóm creixen en els medis de cultiu en el laboratori i també observarem les diferències que hi ha entre ells en el seu contingut de proteïnes.

 

Activitat 3) L’envelliment del cervell

En aquesta activitat us proposem, a més a més de veure el laboratori i explicar quina és la línia de recerca del nostre grup, fer una demostració amb un cromatògraf de gasos on es podrà veure un anàlisis de composició lipídica del cervell humà. Us explicarem i veurem in situ en què consisteix l’equip, com funciona, quin tipus d’informació s’obté i com s’interpreta. També us mostrarem registres de un anàlisi lipidòmic i el seu significat. L’objectiu final és explicar-vos que la informació obtinguda ens permet tenir un coneixement de com evoluciona el procés d’envelliment en el nostre cervell i que, determinats canvis, juguen un paper clau en el desenvolupament de les malalties neurodegeneratives més importants associades a l’edat.

 

CIRCUIT B:

Activitat 1: Fred, fred!

 Messer, fabricant de gasos industrials i medicinals, col·labora amb l’IRBLleida en la Nit de la Recerca.

 Per als nostres experiments utilitzarem un gas a temperatures molt baixes: el nitrogen líquid a una temperatura de -196 ºC. A aquesta temperatura ocorren coses sorprenents: una pilota de goma es fa miques en rebotar contra el sòl, un globus ple d’aire es fa cada vegada més i més petit, poden preparar-se gelats en uns pocs minuts, i fins i tot es pot clavar un clau amb l’ajuda d’un plàtan!

 

Activitat 2: Sabem com som per dins?

 Muntarem uns quants microscopis amb preparacions histològiques que permetran observar directament diferents estructures i tipus cel·lulars com per exemple: cartílag, os, neurones, cèl·lules de la sang, ronyó, fetge, etc…

 Hi haurà també una pantalla gran on es passaran imatges de microscòpia confocal i electrònica de diferents estructures cel·lulars.

 Tots aquells que vulgueu podeu participar en el concurs de dibuix “Com es un científic o científica?”. Podeu descarregar l’imprès de participació en la nostra pàgina web o bé venir elmateix divendres 27 i pintar-lo a les nostres instal·lacions, on hi haurà un aula amb animació dedicada als nens.

 I per arrodonir la tarda i agrair-vos el vostre interès i participació, us convidarem a una xocolatada popular!!

——————————

LA NIT DE LA RECERCA 2013 A PALMA DE MALLORCA

 L’Associació de Joves Investigadors de les Illes Balears (AJOIIB) organitza La Nit a Palma de Mallorca, que es celebrarà el 27 de Setembre al Parc de la Mar.

 Hi ha programades vàries activitats, amb la col·laboració i el suport del Govern de les Illes Balears i del Consell Insular de Mallorca, així com també de l’Ajuntament de Palma:

“Cuinant amb nitrogen líquid”

“Movent molècules”

Joc “Qui és qui” gegant

“Com funciona un cotxe elèctric?”

“Energia i cervell”♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere