Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Nova iniciativa educativa sobre innovació i aptituds digitals

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

La Comissió Europea posa en marxa la iniciativa “obertura de l’educació” per impulsar la innovació i les aptituds digitals en els centres d’ensenyament i les universitats

 Més del 60% dels alumnes de nou anys de la Unió Europea (UE) són escolaritzats en centres que encara no estan ben equipats des d’un punt de vista digital. La Comissió Europea ha presentat “Obertura de l’educació”, un pla d’acció per resoldre aquest problema i d’altres similars que fan més difícil que els centres d’ensenyament i les universitats ofereixin una educació d’alta qualitat i les aptituds digitals que el 90% dels llocs de treball requeriran d’aquí al 2020.

 Per ajudar al llançament de la iniciativa, la Comissió ha posat en marxa un nou web “Open Education Europa” Open Education Europa que permetrà als estudiants, professionals i als centres d’ensenyament compartir lliurement els recursos educatius oberts.

 Entre un 50% i un 80% dels alumnes de la UE no utilitzen mai llibres de text digitals, software amb exercicis, podcasts, simulacions ni jocs didàctics. La majoria de professors d’educació primària i secundària consideren que no dominen els mitjans digitals i que no són capaços d’ensenyar de manera eficaç les aptituds digitals, i el 70% desitjaria rebre més formació per l’ús de les TIC. Els alumnes txecs, letons i lituans tenen el doble de possibilitats de tenir accés a internet en els seus centres (més del 90% en tenen) que els grecs o els croats (només el 45% en tenen)

 L’ensenyament superior també s’enfronta al repte digital: amb un nombre d’estudiants de la UE que es preveu que augmenti considerablement durant la propera dècada, les universitats han d’adaptar els mètodes docents tradicionals i oferir una combinació de possibilitats d’aprenentatge presencials i en línia, com els cursos massius oberts (MOOC en sigles angleses) que permeten accedir a l’educació en qualsevol moment i a través de qualsevol dispositiu. Però moltes universitats encara no estan preparades per al canvi.

 “Obertura de l’educació” és una iniciativa conjunta dirigida per la comissària d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou; i la vicepresidenta de la Comissió i responsable d’Agenda Digital, Neelie Kores; i se centra en tres àrees principals:

1.Crear oportunitats d’innovació per a les organitzacions, els professors i els alumnes.

2.Augmentar l’ús dels recursos educatius oberts, garantint així que els materials produïts amb finançament públic siguin accessibles per a tothom.

3.Millorar la infraestructura en matèria de TIC i de connectivitat en els centres d’ensenyament.

 “El panorama educatiu està canviant radicalment, des de l’escola fins a la universitat i fins i tot després: l’educació oberta basada en les tecnologies aviat serà, no només desitjable, sinó imprescindible per a totes les edats. Hem de posar més esforços per garantir que els joves especialment  disposin de les competències que necessiten pel seu futur. No n’hi ha prou amb entendre com s’utilitza una aplicació o un programa informàtic; necessitem joves que puguin crear els seus propis programes. “Obertura a de l’educació” vol obrir les mentalitats a nous mètodes d’aprenentatge de manera que els nostres conciutadans estigui més preparats pel treball i siguin més creatius, innovadors i emprenedors” ha declarat la comissària Vassiliou.

 La vicepresidenta Kroes ha afegit: “el meu somni és que totes les aules siguin digitals d’aquí al 2020. L’educació ha d’estar connectada amb la vida real; no pot ser un univers paral·lel. Els joves volen utilitzar la tecnologia digital en tots els aspectes de la vida. Necessiten aptitud digitals per aconseguir llocs de treball. Tots els nostres centres d’ensenyament i universitats, i no només alguns, han de reflectir aquesta realitat”.

 Els models empresarials s’adapten als canvis tecnològics i per ajudar al desenvolupament dels professors a través de cursos on-line oberts. Tots els materials educatius que compten amb el suport del programa Erasmus+ estan lliurament a disposició del públic amb llicències obertes.

 Context

 Vivim en societats connectades, en les quals cada vegada més persones de totes les edats utilitzen les tecnologies digitals en la seva vida diària. En canvi, en arribar a l’escola, molts nens entren en un sistema que no reflexa aquesta realitat quotidiana.

 El món ‘en línia’ està canviant la manera d’assignar recursos a l’ensenyament, d’impartir-lo i de gaudir-ne. Durant els propers 10 anys, es preveu que el volum de l’aprenentatge electrònic es multipliqui per 15 i passi a ser del 30% del mercat de l’educació en el seu conjunt. Els beneficis d’aquests canvis han d’estar a l’abast de tots els europeus.

 Són els docents i els responsables polítics els que han d’encarnar aquesta transformació i no ser-ne mers espectadors.

 Una enquesta recent sobre l’ús de les TIC en els centres d’ensenyament arriba a la conclusió que  només un de cada quatre alumnes de nou anys estudia en un “centre amb gran dotació d’equips digitals”, i un 20% dels estudiants de secundària no han utilitzat mai o gairebé mai un ordinador a classe.

 La repercussió d'”Obertura de l’educació” es veurà impulsada per les recomanacions que està previst que publiqui el proper estiu el Grup d’Alt Nivell sobre la Modernització de l’Ensenyament Superior. El grup, que  el va posar en marxa la comissària Vassiliou i el presideix Mary McAleese, antiga Presidenta d’Irlanda; està avaluant com l’ensenyament superior pot aprofitar millor els nous mètodes d’ensenyament i aprenentatge.

 Aquesta iniciativa també està vinculada amb la Gran Coalició per a l’Ocupació  Digital, una plataforma multilateral l’objectiu d ela qual és eliminar les carències en matèria de TIC i cobrir els prop de 900.000 llocs de treball vacants en aquest sector.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere