La UPC crea el NanoSat Lab
La UPC presenta el NanoSat Lab, una aposta pels petits satèl·lits al servei de la docència, la recerca i la qualificació de components que han de viatjar a l’espai
La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) han apostat per la docència, la recerca i la qualificació de tecnologies i aplicacions destinades a viatjar a l’espai. La fórmula escollida és la creació del Laboratori de Càrregues Útils i Petits Satèl·lits, anomenat també NanoSat Lab, que el 2014 llançarà el primer nanosatèl·lit, preparat per fer sis experiments a bord.
Com es pot aprofitar el coneixement generat a la UPC en l’àmbit de l’espai? Com es pot aconseguir que els avenços científics siguin més accessibles als enginyers i enginyeres del futur? En les darreres dues dècades, la Universitat ha promogut especialment la recerca en l’àmbit de les tecnologies i aplicacions vinculades a l’espai, que s’ha plasmat en la participació d’investigadors i investigadores en missions espacials internacionals de gran envergadura o en vols parabòlics en els quals els estudiants han experimentat en condicions de microgravetat.
Una part d’aquests avenços ha cristal·litzat en la creació del Laboratori de Càrregues Útils i Petits Satèl·lits (NanoSat Lab), una iniciativa interdepartamental, afavorida per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la UPC, amb el suport de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).
La tasca d’aquest laboratori es basa en els nanosatèl·lits, aparells de petit volum (uns deu centímetres cúbics), amb un pes inferior a un kilogram i que es poden desenvolupar entre grups d’estudiants.
Aquests petits satèl·lits requereixen una inversió molt inferior a la dels satèl·lits convencionals i es poden posar en òrbita aprofitant altres llançaments, de forma que obren la porta a iniciatives espacials menys costoses, com les que s’estan duent a terme al NanoSat Lab.
Els tres directors d’aquest equipament, els professors Adriano Camps, del Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions, i Juan Ramos i Eduard Alarcón del Departament d’Enginyeria Electrònica, presentaran el proper dijous, 3 d’octubre, en roda de premsa, la triple vessant científica, educativa i de servei del NanoSat, el qual, a diferència d’altres laboratoris en aquest àmbit, ofereix a empreses i institucions la possibilitat de qualificar els components que es volen enviar a l’espai.
En aquest sentit, el NanoSat Lab és una de les poques instal·lacions europees (les més properes són a Madrid i Tolosa) que disposa dels recursos necessaris per qualificar, tant tecnològicament com des del punt de vista normatiu, els components que s’han de posar en òrbita.
Aquest dijous, 3 d’octubre, la UPC farà la presentació a la premsa del NanoSat Lab.♦