OPINIÓ / UdL ● Ser voluntari: Descobreix món, descobreix-te
Ser voluntari: Descobreix món, descobreix-te
Experiència a un camp de treball mediambiental a la República Txeca
Es tracta d’una bona opció si ets una persona que vol viatjar, fer alguna cosa de profit i, si és possible, a baix preu. Hi existeixen una gran quantitat de voluntariats diferents: socials, mediambientals, culturals fins i tot esportius! Vaig escollir participar en un camp de treball mediambiental a la República Txeca aquest estiu.
Els bons records que guardo d’aquesta experiència a la natura no s’acaben mai. L’objectiu de l’organització era apropar la gent local i que aquesta s’involucrés més en les activitats de rehabilitació del territori que l’ONG Brontosaurus continua realitzant. Va ser realment especial formar part del primer grup internacional en un lloc “tancat” com aquell d’Europa de l’est. M’omplia el cor veure a la gent, normalment desfavorits, que s’implicaven amb nosaltres i en veure que no ens podíem comunicar molt bé, per motius d’idioma això en comptes d’abandonar era un gran incentiu per voler aprendre l’anglès i cultures diferents.
Estàvem situats en antiga base militar, vivíem en mig d’un bosc amb dotzenes de petites carreteres y gairebé un centenar d’edificis en ruïnes. Sona bé oi? Doncs sí, però no us penseu que fer un voluntariat és anar-hi de festa (que també n’hi ha). Teníem un horari setmanal de treball i la majoria del temps aquest estava relacionat amb la construcció de quatre casetes edificades totalment amb un estil ecològic i tradicional utilitzant palla, argila i fusta. Cada dia els grups de treball anaven tornant, vam acabar tres passarel·les construïdes amb fusta i que posteriorment vam pintar, una barana de fusta per unes escales entre d’altres coses fins i tot, un voluntari es va dedicar a reparar antigues bicicletes donades a la organització per la gent local.
Formar part d’un camp de treball vol dir formar part d’un grup, era precís que tinguéssim una bona organització. Per això, a tot camp de treball, hi participen els anomenats “Camp Leaders”. Aquests són, normalment del país, els qui s’encarreguen de comprar el menjar, de dissenyar un horari i de la creació d’activitats en el temps de lleure. Dormíem en un espai habilitat amb una tenda gran de campanya, a l’estil militar, depeníem del sol i per la nit de la nostra llanterna. Cada dia hi formaven un grup de cuina hi cuinàvem per a vint persones, tota una odissea! Però valia totalment la pena pagar aquest preu per viure en aquestes condicions, aïllat de les tecnologies, coneixent gent d’altres països, practicant l’anglès, aprenent milers de coses noves i aprofitar el temps per tu i per els altres.
És una oportunitat perfecta on pots conscienciar-te del món en el que hi habitem, guanyar experiència i noves habilitats i sobretot, desenvolupar la teva pròpia visió de la complexitat d’aquest món i el teu paper en viure-hi.♦
Olaia Garcia Hervada. Estudiant de 4art del Grau en Estudis Anglesos. Facultat de Lletres. Universitat de Lleida.