Trobada d’experts internacionals en nanomedicina a Barcelona / UAB
Un fòrum i tres jornades de debat reuniran a Barcelona els principals experts internacionals en nanomedicina
La nanomedicina és una àrea emergent d’investigació, amb un impacte econòmic i social de gran potencial, però no està exempta de riscos i controvèrsies ètiques. Destacats experts internacionals en nanomedicina participaran per tractar aquests temes, entre els dies 8 i 11 d’octubre, en el Workshop en Nanomedicina UAB-CEI i en el congrés B-DEBATE organitzats per l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina IBB de la UAB i l’Institut Català de Nanotecnologia, amb el suport de la fundació “la Caixa” i de Biocat.
El proper dimarts dia 8 d’octubre, des de les 9.30h fins a les 18h, experts internacionals en les aplicacions biomèdiques de la nanotecnologia es reuniran al Workshop en Nanomedicina UAB-CEI, a l’Hotel Campus de la UAB. La jornada comptarà amb la participació de l’investigador Kostas Kostarelos, del University College of London (Regne Unit), expert en l’estudi dels riscos biològics dels nanotubs de carboni; i de la investigadora Marina Dobrovolskaia, del Laboratori de Caracterització en Nanotecnologia (National Cancer Institute, EUA), especialista en la interacció dels nanomaterials amb el sistema immunològic.
La nanomedicina és una de els àrees estratègiques del UAB Campus d’Excel·lència Internacional. El workshop és obert i pretén facilitar les relacions entre els investigadors que treballen en aquest camp, per tal de crear noves col·laboracions, enfortir les xarxes que ja existeixen, incrementar la visibilitat dels grups de recerca, posar en contacte els grups que realitzen investigació bàsica i aplicada amb empreses interessades en el desenvolupament de noves patents i aplicacions.
Des del 9 fins a l’11 d’octubre, el debat es traslladarà a l’auditori de CosmoCaixa a Barcelona, en el marc de les jornades B-DEBATE de Biocat: “Nanotecnologies en salut: reptes actuals i perspectives de futur”. Les jornades abordaran els reptes de la nanomedicina de la pròxima dècada, els problemes reals de l’aplicació de la nanotecnologia en l’àmbit de la salut, amb èmfasi especial en aquells que afecten la societat. Hi participaran uns 60 experts tant de l’àmbit acadèmic com de l’hospitalari i de la indústria biotecnològica.
Els investigadors Nerea Roher i Antonio Villaverde, de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB) de la UAB, han organitzat el Workshop en Nanomedicina UAB-CEI i, juntament amb l’investigador Victor Puntes, de l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN), han organitzat les jornades B-DEBATE.
Nanomedicina
L’aplicació de la nanotecnologia en l’àmbit de la salut és una de les àrees científiques amb un potencial més gran, atès que té un gran impacte en l’economia, amb noves oportunitats de negoci, i un impacte directe en la societat. Permetrà un diagnòstic ràpid de les malalties, nous tractaments a escala cel·lular, la regeneració de teixits i òrgans, així com el desenvolupament de nous dispositius biomèdics. Es tracta d’un dels punts forts de la investigació a Catalunya. Compta amb un nombre important d’investigadors reconeguts a escala internacional, així com amb empreses biotecnològiques, químiques i farmacèutiques que prioritzen la recerca en nanotecnologia i en les seves aplicacions. La nanotecnologia és, a més, una àrea estratègica de la Unió Europea. Els analistes esperen que el mercat basat en productes nanotecnològics creixerà en centenars de billons d’euros en la pròxima dècada.