Joves investigadors de la UV guanyen el Premi Valencia Idea en la categoria d’Energia i Medi ambient
Elena Pinilla Cienfuego i Efrén Navarro Moratalla, joves investigadors de l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València (ICMol), en el Parc Científic, acaben de ser guardonats amb el Premi València Idea 2013, en la categoria d’Energia i Medi ambient. El certamen va dirigit a joves emprenedors d’entre 18 i 35 anys.
València IDEA vol impulsar la iniciativa de joves investigadors, les idees innovadores i recolzar el foment de R+D+I mitjançant el reconeixement als qui realitzen activitats investigadores susceptibles de convertir-se en productes, processos o serveis innovadors, augmentant la capacitat de generar coneixement aplicat en la ciutat de València.
En aquesta ocasió, el treball premiat s’orienta a l’extracció de nanomaterials per a l’energia del futur. “Hem creat un aparell que permet produir de manera controlada materials com el grafeno o similars, per a la seua aplicació en el desenvolupament de dispositius electrònics de nova generació, més eficients energèticament i respectuosos amb el medi ambient”, comenta Pinilla, investigadora junior en la Unitat de Materials Moleculars d’aquest institut de la Universitat de València. Aquest nou mètode, desenvolupat íntegrament des de l’ICMol, en el Parc Científic de la institució académica, ha estat recentment patentat i seleccionat per a formar part del Banc de Patents de la Generalitat Valenciana. “Hem patentat el dispositiu y el mètode”, ¬afegeix¬. “Amb això, es poden crear materials que poden revolucionar una generació tecnológica, amb aplicacions en els camps de l’electrònica, l’espintrònica, la fotònica, les energiess alternatives, l’aeronàutica, la medicina o inclús la industria farmacèutica”.
Elena Pinilla té ja publicats diferents articles científics en revistes d’impacte internacional, en el camp de la litografia per oxidació local de nanomaterials. Ha participat, a més, al costat d’Efrén Navarro, en el disseny d’un nou dispositiu d’exfoliació micromecànica, que compta ja amb una patent.
Efrén Navarro-Moratalla és investigador doctor en el mateix centre. El seu camp de treball és multidisciplinari, a camí entre la Física, la Química i l’Enginyeria. Entre els resultats de la seua investigació, destaca el disseny de superconductores magnètics, tema que ha generat ja diferents publicacions en les principals revistes científiques d’impacte, com Nature, Advanced Material i Inorganic Chemistry.
Ambdós investigadors formen part del grup d’Eugenio Coronado, director de l’Institut de Ciència Molecular i un dels químics espanyols més influents del panorama científic internacional.♦