La UPC coordina una gran xarxa europea en prevenció de caigudes de gent gran
El Centre d’Estudis Tecnològics per l’Atenció a la Dependència i la Vida Autònoma (CETpD) coordina l’European Network on Fall Prevention Intervention and Security (E-No Falls), una gran xarxa temàtica finançada per la Comissió Europea que integra i aporta coneixement, tendències emergents, futures iniciatives i bones pràctiques a nivell internacional en l’àrea de la prevenció en les caigudes de la gent gran.
La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), a través del Centre d’Estudis Tecnològics per l’Atenció a la Dependència i la Vida Autònoma (CETpD), ubicat al Campus de Vilanova i la Geltrú, coordina l’European Network on Fall Prevention Intervention and Security (E-No Falls), una gran xarxa temàtica finançada per la Comissió Europea que integra i aporta coneixement, tendències emergents, futures iniciatives i bones pràctiques adquirides a nivell europeu i internacional en l’àrea de la prevenció, la intervenció i la seguretat en les caigudes de la gent gran.
L’objectiu de la xarxa E-No Falls –que agrupa 18 socis de 10 països europeus– és coordinar activitats, implementar projectes i consensuar plans d’acció, estàndards i especificacions, de cara a la millora de la qualitat de vida i la sostenibilitat de les cures per a la gent gran. En aquest sentit, persegueix desenvolupar conjuntament solucions tecnològiques innovadores, amb especial èmfasi en les basades en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC).
E-No Falls està concebuda per actuar com un nucli de concentració d’activitats en aquesta àrea, des de resultats de recerca, fins a recomanacions de normatives, introducció de productes al mercat, etc… A més, E -No Falls és part fonamental d’un important pla d’acció en prevenció de caigudes de l’Associació Europea per a la Innovació sobre un Envelliment Actiu i Saludable (EIP-AHA, en les seves sigles en anglès). Aquesta pla representa la posada en comú de tots els programes que es realitzen a nivell europeu en aquesta temàtica (recerca, metodologia, rehabilitació, política, conscienciació, difusió, …). L’EIP-AHA, constituïda per 70 socis de tota Europa, es proposa com repte augmentar en dos anys l’esperança de vida amb bona salut dels europeus d’aquí al 2020.
Catalunya, a través de la Fundació TicSalut, és una de les comunitats de referència que forma part de l’EIP-AHA en les 4 accions que aquesta du a terme. Aquestes accions, una de les quals és coordinada per la UPC, tenen com a objectiu comú treballar des de la base, detectant les bones pràctiques i posant-les com a exemple a totes les regions europees.
Dia Internacional de la Gent Gran
E-No Falls col·labora amb l’altra xarxa temàtica en aquest àmbit finançada amb fons europeus, Profound, coordinada per la Universitat de Manchester.
Coincidint amb el Dia Internacional de les Nacions Unides de la Gent Gran, l’1 d’octubre, els investigadors Andreu Català, del Centre d’Estudis Tecnològics per a la Dependència (CETpD) de la UPC, i Chris Todd, de la Universitat de Manchester, assenyalen que hi ha moltes coses que els investigadors poden fer, conjuntament amb la gent gran i els especialistes mèdics, per prevenir l’escalada de caigudes amb l’edat.
Les caigudes són la causa principal de lesions letals entre la gent gran, però experts de tot Europa argumenten que no haurien de ser considerades com una conseqüència inevitable de l’envelliment.
Diverses investigacions indiquen que el risc de caigudes creix si una persona gran té un historial de caigudes, té problemes en caminar, utilitza ajuda per caminar o té certes condicions com una apoplexia prèvia, la malaltia de Parkinson, demència o artritis. El risc de caigudes també es pot incrementar si una persona gran pren quatre o més medicaments, té por de caure, problemes de continència, poca visió o força o problemes d’equilibri.
EIP–AHA
L’Associació Europea per a la Innovació sobre un Envelliment Actiu i Saludable (EIP–AHA) va ser creada el 2012 per afrontar el repte de l’envelliment demogràfic a Europa: el nombre de persones grans creix, i menys gent jove entra al mercat laboral. Per afrontar aquest repte demogràfic, es proposa com a objectiu incrementar una mitjana de 2 anys el temps de vida saludable dels ciutadans europeus per al 2020. EIP-AHA persegueix un triple objectiu: una millor qualitat de vida, més sistemes sostenibles de cura de la salut i socials, i innovació, investigació i creixement econòmic.
L’acció EIP-AHA per a la Prevenció de Caigudes està formada per més de 70 organitzacions de tota la UE, incloent universitats i grups de recerca, administracions públiques, proveïdors sanitaris, indústria, organitzacions no governamentals, pacients i altres col•lectius interessats en aquesta àrea.
L’objectiu és identificar les millors pràctiques i ajudar a la introducció de programes operatius basats en proves per a la prevenció de caigudes, la identificació i minimització del risc i la bona gestió clínica de les persones que pateix caigudes.♦