Investigadors de la Universitat de València exposen a Catarroja les seues propostes educatives sobre l’Albufera
La Casa de la Cultura de Catarroja va acollir la jornada ‘Educació i Formació entorn del paisatge cultural de l’Albufera’. El Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat, juntament amb la Diputació de València i l’Ajuntament de Catarroja, van organitzar aquest cicle de conferències amb l’objectiu de reivindicar la influència de l’Albufera en la identitat de la cultura valenciana i, especialment, en els municipis que l’envolten.
La gastronomia, l’economia, els costums, el treball… L’Albufera de València ha marcat tots els àmbits de la vida dels ciutadans que habiten al seu al voltant. L’Albufera, fins i tot, ha servit d’inspiració per a escriptors i pintors que han plasmat la seua bellesa en llibres i dibuixos. La relació dels ciutadans amb aquest llac està tan arrelada que el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, la Diputació de València i l’Ajuntament de Catarroja van voler organitzar una jornada que posara en valor aquest paratge d’incommensurable valor cultural i mediambiental.
La Casa de la Cultura de Catarroja va ser l’escenari triat per a celebrar el cicle de conferències. El vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla; l’alcaldessa de Catarroja, Soledad Ramón; i la diputada delegada d’Educació, Oreto Segura, van inaugurar la jornada. Després d’ells, la professora i vicedegana de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, Paula Jardón Giner (Dpt. Didàctica i Organització Escolar) va oferir una ponència sobre la didàctica aplicada als espais naturals, especialment a l’Albufera.
A continuació, Pilar Aznar Minguet (Dpt. Teoria de l’Educació) va compartir amb els assistents la seua experiència en matèria d’educació i sostenibilitat en una conferència titulada “Sociologia del medi ambient: els moviments socials en relació als parcs naturals”. Pilar Aznar és catedràtica de Teoria de l’Educació i professora emèrita, en l’actualitat coordina l’equip d’investigació “Sostenibilitat i Educació Superior”.
Finalment, Ramón López Martín (Dpt. d’Educació Comparada i Història de l’Educació) va moderar una taula redona sobre el futur de l’Albufera. Tres especialistes de la Universitat van reflexionar sobre qüestions que afecten a la conservació del llac més gran d’Espanya i el seu entorn. Emilio Iranzo (Dpt. Geografia) va centrar el seu discurs en el patrimoni hidràulic i els regadius de l’Albufera. Carles Sanchis (Dpt. Geografia) va reflexionar sobre la riquesa mediambiental i paisatgística d’aquest pulmó verd valencià. Finalment, Joan M. Senent (Dpt. Educació Comparada i Història de l’Educació) va exposar una sèrie de propostes educatives per a la sostenibilitat de l’Albufera.
La trobada de Catarroja s’emmarca en la línia de col•laboració entre la Universitat de València i els ajuntaments, mancomunitats i associacions representatives del territori valencià. Aquesta iniciativa del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial pretén fomentar l’intercanvi d’experiències, la generació de sinergies i la col·laboració directa entre els especialistes de la UV i les entitats locals valencianes en qualsevol tipus de matèria (econòmica, social, mediambiental, cultural, sanitària, etc.).♦