Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de València descobreix un mecanisme de manteniment de les cèl•lules mare que impedeix l’envelliment d’aquestes

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Un equip d’investigadors de la Unitat de Neurobiologia Molecular de la Universitat de València, dirigits per la catedràtica de Biologia Cel·lular Isabel Fariñas, acaba de publicar en la revista ‘Nature Neuroscience’ els resultats d’un treball que podria llançar llum sobre el manteniment de les cèl·lules mare del cervell adult i de la seua activitat per a produir noves neurones al llarg de tota la vida.

 El grup ha descobert que el gen Cdkn1a/p21 és essencial per a mantenir les cèl·lules mare del cervell actives i funcionals. La seua absència provoca l’esgotament d’aquestes cèl·lules, empitjorant el seu funcionament i afectant la generació de noves neurones, igual que succeeix al final de les nostres vides.

 Les cèl·lules mare necessiten p21 per replicar-se a si mateixes de manera controlada. Com p21 és un gen supressor de tumors i regula la proliferació de les cèl·lules mare neurals, es podria pensar que la seua inactivació donaria lloc a tumors cerebrals. No obstant això, p21 funciona de manera diferent en cèl·lules mare neurals. La seua absència no produeix tumors, sinó esgotament de les cèl·lules mare neurals, és a dir envelliment. “La raó –diu Isabel Fariñas- és que p21 exerceix funcions en aquestes cèl·lules que són independents de la seva acció clàssica sobre el cicle cel·lular i aquest és un dels aspectes nous del treball”.

 L’equip d’Isabel Fariñas, amb la col·laboració del grup d’Anxo Vidal (Universitat de Santiago de Compostel·la), ha demostrat que p21 en les cèl·lules mare neurals reprimeix la producció de molècules que indueixen l’esgotament d’aquestes cèl·lules, de la mateixa manera que ocórre durant l’envelliment. “El treball ens permet comprendre millor com es perden les cèl·lules mare en el nostre cervell quan envellim i obre la possibilitat que puguem intentar pal·liar aquesta deterioració”, diu Isabel Fariñas.

 L’equip de Fariñas pertany a la Unitat de Neurobiologia Molecular del Departament de Biologia Cel·lular i Parasitologia, i a l’ERI de Biotecnologia i Biomedicina de la Universitat de València, al Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa en Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED) i a la RETIC de Teràpia Cel·lular, i és grup Prometeu d’excel·lència.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere