III Jornades d’Enginyeria de l’Aigua / UPV
El 23 i 24 d’octubre, 200 experts presenten a la UPV els últims avanços per a fer front als riscos derivats de les inundacions i dels períodes de sequera.
Prop de 200 experts presenten a la Universitat Politècnica de València els últims avanços en enginyeria de l’aigua per a fer front als riscos derivats tant de les inundacions com dels períodes de sequera. Serà en el marc de les III Jornades d’Enginyeria de l’Aigua, que se celebraran els dies 23 i 24 d’octubre a la Ciutat Politècnica de la Innovació, organitzades pel Departament d’Enginyeria Hidràulica i Medi Ambient de la UPV.
La façana mediterrània espanyola és la zona de la península Ibèrica amb major risc de patir pluges torrencials. Així, al llarg d’aquestes jornades es donaran a conèixer estudis científics i tècnics sobre la hidrologia de crescudes i sequeres, l’anàlisi de la inundabilitat i la cartografia del risc, el disseny i projecte d’infraestructures hidràuliques com ara preses i sobreeixidors, canalitzacions, etc.
S’han previst diferents ponències per a explicar les fites més recents en les tècniques d’anàlisi de crescudes i inundacions i en la modelització hidrològica i hidràulica de la perillositat de les elevacions dels cursos d’aigua, així com una taula redona centrada en la gestió integrada del risc d’inundació.
Al llarg d’aquests dos dies es debatrà també sobre les contribucions més recents de l’enginyeria hidràulica per a fer front a períodes de sequera. I és que, a més de ser la zona amb major risc d’episodis de pluja torrencial, la Comunitat Valenciana i el seu entorn concentren també el major grau d’ús dels recursos hídrics, la qual cosa en fa la regió més vulnerable davant de la sequera. Així, s’abordarà la gestió dels sistemes de recursos hídrics, rius, embassaments i aiguamolls en situacions d’estrès hídric.
L’enginyeria de l’aigua brinda protecció a la societat, no solament a través de l’anàlisi hidrològica de crescudes i sequeres, sinó també a través del planejament, el disseny, el projecte, la construcció i l’explotació d’infraestructures específiques o multiús. “En aquests moments el principal repte que afronta l’enginyeria hidràulica és resoldre els problemes d’una manera que siga sostenible i respectuosa amb l’entorn en tots els sentits, i fer-ho, a més, de manera econòmica. Els problemes són semblants als d’antany. La diferència està sobretot en com els resolem”, destaca Juan B. Marco, president del comitè organitzador.
La tercera edició de les Jornades d’Enginyeria de l’Aigua (JEA) té l’auspici de la International Association for Hydro-Environment Engineering and Research (IAHR) i la Fundació per al Foment de l’Enginyeria de l’Aigua (FFEA). A més, també hi estan presents les diferents administracions i el teixit empresarial, amb més de 40 empreses que avalen o patrocinen l’esdeveniment.♦