La Universitat de Girona dedica una aula de la Biblioteca, al campus de Montilivi, a la figura de Lluís Maria de Puig
En el decurs de l’acte d’homenatge, amb presència dels familiars i amics, ha intervingut l’exrector Josep M. Nadal, amb un parlament sobre la transmissió de la cultura i el valor de la política.
Amb la presència de familiars i amics; de la comunitat universitària gironina; del president del Consell Català del Moviment Europeu, senyor Joan Colom; de la regidora Roser Urra, en representació de l’alcalde de Girona; i de la rectora de la UdG, s’ha formalitzat el bateig d’un espai de la Biblioteca, al campus de Montilivi, dedicat a la persona de Lluís Maria de Puig, que fou fundador del Partit dels Socialistes de Catalunya (1978), diputat al Congrés (1979-2004), senador (2004-2011), president de l’Assemblea de la UEO i de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (2008-2010)i promotor de la Carta europea sobre els drets de les llengües regionals o minoritàries (1988).
Mort a Girona fa poc menys d’un any, de Puig va treballar, des de la seva rellevància política en les institucions europees, a favor del reconeixement de les llengües minoritàries i de l’oficialitat del català. En va transferir tota la documentació a la UdG per tal de donar impuls a l’Observatori de les Llengües d’Europa i la Mediterrània (ODELLEUM). La seva tasca com a historiador, centrada en la Catalunya moderna; la seva radicalitat democràtica; i la defensa apassionada de l’europeisme són referents inexcusables per a la Catalunya de finals del XX i inicis del XXI. També va inaugurar el curs 2008-2009 de la UdG amb una lliçó sobre Girona com a ciutat i universitat europea.
L’acte ha consistit en una visita a l’aula i en una cerimònia formal que ha comptat amb la intervenció del catedràtic Josep M. Nadal a l’entorn del naixement del llenguatge. Després d’evocar la seva amistat personal amb de Puig, Nadal ha parlat de la transcendència de la parla com a motor de continuïtat a través de la cultura enfront de la natura. Ha fet un breu repàs a l’adquisició del llenguatge com a mecanisme civilitzador i com a nexe d’unió de les comunitats i ha traslladat la seva reflexió a un present en el qual les fronteres (físiques i d’allunyament) es veuen superades tant pel fet que estem davant d’una societat en canvi permanent com per les circumstàncies que vivim amb les noves tecnologies. Finalment, Nadal ha parlat de la saviesa que s’incorpora a l’adquisició del llenguatge per part de l’home “savi, savi”, un detall que li permet justament mantenir la continuïtat de l’espècie. “Transmetre la llengua és assegurar la nostra comunitat”, ha dit. En aquest sentit, ha afirmat que “l’home ´savi, savi´ ha sobreviscut per la capacitat d’integrar els individus en una comunitat feliç”. Ha acabat amb un elogi de la figura del polític, de “la manera de fer política com la practicava Lluís Maria de Puig, perquè la cultura implica previsió i prevenir és fer política amb majúscules, com va fer ell”.
En el seu torn, la representat de l’Ajuntament ha lloat la capacitat de diàleg de de Puig, mentre que Joan Colom ha destacat el seu vessant europeista. La rectora de la UdG, Anna M. Geli, ha dit que l’aula dedicada al polític i amic “ha de servir per ajudar-nos a pensar, per venir-hi a reflexionar”. També ha dit: “La Universitat dedica un espai de la Biblioteca a Lluís Maria de Puig per moltes raons, però sobretot per una de crucial, definitiva. En Lluís Maria va ser un home que va creure des del primer moment en la viabilitat i la necessitat d’una Universitat com la nostra. D’una Universitat per a Girona i que convertís Girona en un entorn plenament lligat al projecte europeu. En Lluís Maria, que va inaugurar un curs de la UdG, el d’ara fa cinc anys, precisament va parlar aleshores de Girona com a Universitat europea. Aquest reconeixement d’avui, senzill, íntim, volgut i desitjat, sincer, es deu a la seva figura i a la seva trajectòria, llarga i fecunda. I, de manera ben especial, a la unió sentimental amb la UdG que ara segellem amb un compromís permanent.”♦