Joves científics dissenyen una relació simbiòtica artificial entre bacteris i cucs que facilitaria la producció de bioplàstic / UV
L’equip d’estudiants València/Biocampus, liderats per l’investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València Manel Porcar, han aconseguit establir una relació simbiòtica artificial entre bacteris i cucs, la qual milloraria processos biotecnològics i facilitaria la producció de bioplàstic. I amb aquesta troballa, integrada al projecte WORMBOYS, participaran en la fase europea del concurs de biologia sintètica iGEM 2013 el proper 12 d’octubre a Lyon.
La competició International Genetically Engineered Machine (iGEM) va ser impulsada pel Massachusetts Institute Technology (MIT) i actualment consta de quatre fases regionals i una final a Boston, en les quals participen 200 equips d’arreu del món.
El projecte València/Biocampus ha estat finançat per fons públics i privats de la Universitat de València i de Biópolis SL, empresa biotecnològica del Parc Científic de la Universitat de València, gràcies a un conveni de col·laboració signat recentment per a la promoció de les vocacions científiques. A més a més, també han donat suport a la iniciativa el consorci VLC/CAMPUS Valencia International Campus of Excellence, el projecte europeu de biologia sintètica ST-Flow, liderat per l’investigador de la Universitat de València Andrés Moya, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV), la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i de la Universitat de València i el Col·legi Major Rector Peset.
El projecte WORMBOYS pretén combinar tot el millor de bacteris i cucs a fi d’establir una simbiosi artificial entre ells, la qual puga tenir aplicacions biotecnològiques. Perquè, com explica Porcar, “els bacteris són capaços d’un ampli ventall d’aplicacions biotecnològiques, però tenen una mobilitat molt reduïda, mentre que els cucs, com ara el nematode Caenorhabditis elegans, no són emprats en biotecnologia, però són capaços de moure’s a una velocitat remarcable”.
Els joves investigadors han demostrat que uns bacteris modificats genèticament són capaços de formar un biofilm a sobre del cuc i moure’s així veloçment damunt el nematode (per això el nom ‘wormboys’, una analogia amb cowboys). D’altra banda, també s’han modificat els bacteris dels quals el cuc s’alimenta i que, mitjançant un mecanisme d’interferència de RNA, fan que el cuc modifique el seu comportament i s’agrupe amb altres cucs.
L’equip València/Biocampus ha aconseguit demostrar que és possible “’cavalcar’ a sobre dels cucs i que els bacteris ‘wormboys’ es desplacen cap a llocs d’interès, on altres bacteris, en ser menjats pels cucs, els forçaran a establir-s’hi en grups i permetran als bacteris ‘wormboys’ dur a terme una activitat biotecnològica d’interès, en aquest cas, la producció de bioplàstic”, argumenta Manel Porcar.♦
Web del projecte… CLICAR AQUÍ