Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Acte de celebració de la tesi doctoral 15.000 al repositori TDX -‘Tesis Doctorals en Xarxa’

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

110831TDX_Tesis_Marga_Gonzalvo

DIA: Divendres 25 d’octubre. HORA: 12h. LLOC: Institut d’Estudis Catalans. (Carrer del Carme, 47, Barcelona).

 Durant l’acte, el professor Joan Manuel del Pozo, ex-conseller d’Educació i Universitats de la Generalitat de Catalunya, pronunciarà la conferència titulada ‘Una reflexió sobre la nostra recerca universitària’

 

Repositori TDX – “Tesis Doctorals en Xarxa”

 TDX – “Tesis Doctorals en Xarxa” – és un repositori cooperatiu que conté, en format digital, tesis doctorals llegides a les universitats de Catalunya i d’altres comunitats autònomes. La consulta de les tesis és d’accés lliure i permet realitzar cerques en el text complet de les tesis, per autor/a, director/a, títol, matèria de la tesi, universitat i departament on s’ha llegit, any de defensa, etc.

 Els objectius d’aquest repositori, gestionat i coordinat pel Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) i el Centre de Serveis Científics i Acadèmics de Catalunya (CESCA), són:

 Difondre, arreu del món i a través d’internet, els resultats de la recerca universitària.

 Oferir als autors de les tesis una eina que incrementa l’accés i la visibilitat del seu treball.

 Afavorir l’edició electrònica en obert de la producció científica pròpia.

 Són les pròpies universitats les que s’encarreguen de difondre el repositori entre els seus estudiants de doctorat per tal que, un cop presentades i aprovades les seves tesis, lliurin la informació necessària per poder-les introduir a TDX. Des de l’any 2007 es duen a terme també projectes de digitalització per incorporar en el repositori tesis de les quals només es conserva l’original en paper o en microfitxa. A través d’aquests projectes de digitalització ha estat possible reconvertir a format digital més de 1.400 tesis, entre aquestes per exemple, una tesi de l’any 1882 de la primera dona de tot l’Estat espanyol llicenciada i doctorada en Medicina. Els anys 2008 i 2009 TDX va rebre una ajuda de la Dirección General del Libro, Archivos y Bibliotecas del Ministerio de Cultura per dur a terme la digitalització de tesis.

 Els drets de l’autor de les tesis queden protegits mitjançant un contracte d’edició signat amb la universitat o bé a través de llicències Creative Commons. Les condicions d’ús s’especifiquen en el registre de cada tesi (dins de les metadades). Per visualitzar el text complet de les tesis cal tenir instal·lat l’Adobe Acrobat Reader. Si no el teniu, el podeu descarregar gratuïtament al web d’ Adobe.

 TDX va néixer com a fruït del conveni La Universitat Digital a Catalunya 1999-2003, signat el 8 de setembre de 1999, pels llavors Comissionats per a la Societat de la Informació i per a Universitats i Recerca, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Oberta de Catalunya, la llavors Fundació Catalana per a la Recerca, el CBUC i el CESCA. Posteriorment, s’han incorporat la Universitat Jaume I (juliol 2002), la Universitat de les Illes Balears (desembre 2002), la Universitat de València (abril 2003), la Universitat Ramon Llull (octubre 2004), la Universidad de Cantabria (març 2005), la Universidad de Murcia (juliol 2005), la Universidad de Oviedo (juny 2006), la Universitat de Vic (maig 2007), la Universitat Abat Oliba (desembre 2007) i la Universitat Internacional de Catalunya (gener 2008).

 El repositori TDX forma part de la xarxa internacional Networked Digital Library of Theses and Dissertations ( NDLTD) que té com a finalitat promoure la creació, l’ús, la difusió i la preservació de tesis electròniques. Des de l’any 2011 TDX participa en la cooperativa MetaArchive amb l’objectiu d’assegurar la preservació de les tesis i d’estar dins d’una de les iniciatives pioneres en el món en aquest àmbit. Aquesta preservació es duu a terme a través del programari LOCKSS.

 Les tesis incloses a TDX estan descrites amb metadades Dublin Core i segueixen el protocol d’interoperabilitat OAI-PMH (Open Archives Initiative-Protocol for Metadata Harvesting) fet que permet incrementar la seva visibilitat en oferir-se conjuntament amb d’altres respositoris, com per exemple a DART-Europe E-theses Portal (en el que TDX hi participa representat per la Universitat Politècnica de Catalunya) o a DRIVER. A través de l’ús d’aquest protocol, TDX ofereix també, des de maig de 2007, l’opció de fer una cerca conjunta de tesis espanyoles independentment del repositori en el que estan incloses.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere