La Universitat de València no signa el document de la Generalitat Valenciana sobre la societat civil
La Universitat de València no signa el document de la Generalitat Valenciana sobre la societat civil, i reivindica un diàleg per a “potenciar els interessos valencians”
El Consell de Govern de la Universitat de València ha decidit aquest dimecres, 16 d’octubre, no signar l’acord promogut per la Generalitat Valenciana sobre la societat civil, i ha aprovat un document, remés a les universitats públiques valencianes, on es reclama obrir un diàleg entre l’administració i la societat civil per a “potenciar i reforçar els interessos valencians”.
En el marc del debat obert, diferents veus del Consell de Govern han criticat tant el procés d’elaboració (es tracta d’un document que no ha nascut de la societat, sinó de la pròpia Generalitat) com el contingut de l’acord. Tot i valorant les conclusions proposades en el document autonòmic, el Consell de Govern ha decidit no signar el text de la Generalitat.
En el document aprovat pel Consell de Govern es destaca la contribució de la universitat com a motor de canvi i progrés de la societat, així com el seu paper en la creació d’un “teixit industrial intensiu en l’ús de coneixement i generador d’ocupació de qualitat que garantisca un creixement intel·ligent”.
“En el context de la profunda crisi que travessa la nostra societat a més de l’infrafinançament de la Generalitat evidenciat pels informes econòmics”, la Universitat exigeix una “suficiència de recursos financers que permeten garantir el seu funcionament en el marc de l’autonomia universitària”. I situa el Pla Pluriennal de Finançament de les universitats com a “marc de referència”.♦
TEXT COMPLERT APROVAT:
EL COMPROMIS DEL SISTEMA UNIVERSITARI PÚBLIC VALENCIÀ AMB LA SOCIETAT VALENCIANA
El Sistema Universitari Públic Valencià ha estat sempre un motor de canvi i progrés de la nostra societat. Ha promogut el desenvolupament personal i el progrés econòmic, la vertebració del territori i la seua sostenibilitat; ha generat cohesió social, igualtat efectiva entre dones i homes i integració de persones amb diversitat funcional; ha generat un capital humà format i està contribuint, en aquest temps de crisi, al canvi de model productiu i al benestar i inclusió social.
Amb la transferència de coneixement contribueix al desenvolupament del teixit productiu valencià i a l’emergència de nous sectors industrials des dels seus parcs científics, apostant per la innovació tecnològica i de processos, cercant la creació d’un teixit industrial intensiu en l’ús de coneixement i generador d’ocupació de qualitat que garantisca un creixement intel·ligent.
Apostant per la Mediterrània com a àrea d’influència social i cultural, les universitats públiques valencianes desenvolupen una important activitat reconeguda com a Campus d’Excel·lència Internacional i destacada en els rànquings més representatius. Aquesta dimensió contribueix a la projecció de la imatge i la identitat valencianes i a la difusió dels valors universitaris en el marc de programes de cooperació internacional.
Les universitats públiques valencianes apostaten per la preservació del patrimoni històric i cultural del poble valencià i la normalització en l’ús de la nostra llengua.
Aquest dinamisme, i l’impacte net positiu que generen les universitats en l’economia valenciana, no és viable si el Sistema Universitari Públic no disposa de la suficiència de recursos financers que permeten garantir el seu funcionament en el marc de l’autonomia universitària. El Pla Pluriennal de Finançament de les universitats és un marc de referència i ha de ser una garantia per a la planificació pressupostària en el context de la profunda crisi que travessa la nostra societat a més de l’infrafinançament de la Generalitat evidenciat pels informes econòmics.
Les Universitats Públiques Valencianes reivindiquem i donem suport a la necessitat d’un procés de diàleg i acord entre l’administració i la societat civil per a potenciar i reforçar els interessos valencians. Aquest acord requereix d’unes polítiques públiques vertebradores, integradores i cohesionardores del nostre territori i societat.♦
—————————–
Vaga 24 d’octubre
D’altra banda, el Consell de Govern ha aprovat un document, davant la vaga de l’educació convocada per al 24 d’octubre, on fa una crida “al diàleg i acord entre l’administració i les institucions educatives, entre els poders públics i la societat”. La Universitat demana “un exercici de responsabilitat de tots els agents implicats en el sistema educatiu”, i apel·la al respecte “de la pluralitat ideològica, el lliure intercanvi d’idees necessari per al progrés de la societat, així com a la defensa dels valors del sistema educatiu públic”.
El Consell de Govern de la Universitat de València es reafirma en el rebuig a polítiques de consolidació fiscal, tal com han expressat reiteradament els òrgans de govern universitaris. El Consell manifesta el seu suport a les reivindicacions que motiven aquesta vaga. Segons el text, aquestes polítiques “suposen un risc d’exclusió de la universitat dels estudiants per qüestions econòmiques, minven els drets dels treballadors i treballadores; aboquen els joves investigadors a l’emigració científica i redueixen els recursos de recerca en l’actual context socioeconòmic”.♦
TEXT COMPLERTA APROVAT
LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA APOSTA PEL DIÀLEG I LA RESPONSABILITAT SOCIAL DE LES POLÍTIQUES PÚBLIQUES EN L’ÀMBIT DE L’ENSENYAMENT
Les organitzacions sindicals han convocat el proper dia 24 d’octubre de 2013 una jornada de vaga en tots els nivells del sistema educatiu i en l’àmbit estatal.
Aquesta vaga, que compta amb el suport de les principals organitzacions d’estudiants amb representació en els òrgans de govern de la Universitat de València, està motivada, entre d’altres mesures de política educativa adoptades, per la disminució significativa del professorat i personal en tots els nivells educatius; l’empitjorament de les condicions sociolaborals dels treballadors de l’ensenyament; la reducció de la despesa pública; l’enduriment dels requisits per a accedir a beques i ajudes a l’estudi i la disminució de fons aplicats a aquestes polítiques socials així com l’increment substancial dels preus públics i taxes acadèmiques en l’àmbit universitari.
La Universitat de València, a través dels seus òrgans de representació i govern s’ha posicionat, en nombroses ocasions, contrària a aquelles polítiques de consolidació fiscal que, en l’àmbit educatiu, suposen un risc d’exclusió de la universitat dels estudiants per qüestions econòmiques, minven els drets dels treballadors i treballadores; aboquen els joves investigadors a l’emigració científica i redueixen els recursos de recerca en l’actual context socioeconòmic, en què es requereix l’exigència d’un major impuls en la intensificació de la societat del coneixement i en la suficiència financera del Sistema Universitari Públic Valencià.
En aquest context, el Consell de Govern de la Universitat de València es reafirma en el rebuig a aquestes polítiques expressat pels òrgans de govern universitaris i manifesta el seu suport a les reivindicacions que motiven aquesta vaga.
També mostra la seua profunda preocupació pel clima de crispació que envolta les polítiques educatives i fa una crida al diàleg i acord entre l’administració i les institucions educatives, entre els poders públics i la societat; demanant un exercici de responsabilitat de tots els agents implicats en el sistema educatiu; apel·lant al respecte de la pluralitat ideològica, el lliure intercanvi d’idees necessari per al progrés de la societat, així com a la defensa dels valors del sistema educatiu públic.♦
València, a 16 d’octubre de 2013.