Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

CVC-UAB: Dissenyen una nova eina per millorar i agilitar el diagnòstic del dany cardíac després d’un infart

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

CVC-XQPA

Investigadors del Centre de Visió per Computador (CVC) han desenvolupat una nova eina per quantificar el dany sofert pels teixits miocardíacs en persones que han sofert un infart o una angina de pit. Validada ja en 200 pacients, pot ajudar a millorar i agilitar el diagnòstic del dany causat, oferint una mesura quantitativa, repetible i objectiva del nivell d’irrigació sanguínia del teixit del cor. 

 Les malalties cardiovasculars són una de les principals causes de mort al nostre país. Entre elles destaca la cardiopatia isquèmica i especialment l’infart agut de miocardi, que també presenta un elevat grau de morbiditat. En aquest cas, el millor tractament és la angioplàstia primària, ja que restableix el flux coronari normal. No obstant això, s’ha demostrat que fins i tot quan aquesta tècnica es realitza amb èxit, la malaltia del pacient té majors probabilitats de reaparèixer en casos en els quals la irrigació miocardíaca es vegi afectada també en els vasos sanguinis més petits. Per això, el metge sol ordenar una segona prova diagnòstica al pacient –normalment una ressonància magnètica- unes setmanes després de la intervenció per, en cas necessari, prescriure els fàrmacs convenients.

 Durant els últims quatre anys els investigadors Carlo Gatta (CVC) i Simone Balocco (investigador de la Universitat de Barcelona en el CVC), en col·laboració amb el Dr. Xavier Carrillo (Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, vinculat a la UAB) han desenvolupat una nova eina informàtica basada en visió per computador, denominada X-QPA (Quantitative Myocardial Perfusion Analysis), per quantificar el dany dels teixits miocardíacs durant la intervenció, o immediatament abans o després de la mateixa. 

 El programari desenvolupat permet, a través de l’anàlisi d’imatges, obtenir una mesura quantitativa, repetible i més objectiva de la irrigació miocardíaca, identificant les regions amb menor reg sanguini. També facilita la comparació ràpida entre l’estat pre i post operatori o entre dues artèries.

 Els investigadors consideren que la nova eina pot ajudar els metges a millorar el diagnòstic de dany coronari, contribuint així a reduir la mortalitat per malalties cardíaques cròniques, i a provar nous tractaments per a malalties cardíaques isquèmiques. El seu ús suposaria també una alternativa a la ressonància magnètica, amb el consegüent estalvi de costos i temps.

 Un prototip del X-QPA ha estat construït i validat ja en 200 pacients, gràcies a una ajuda econòmica aportada per ACC1Ó. També s’ha sol·licitat la patent a nivell europeu. El proper pas serà intentar la comercialització de la nova tècnica a través d’una companyia mèdica.

 

Sobre el CVC    
El Centre de Visió per Computador és una institució sense ànim de lucre capdavanter en recerca i desenvolupament en el camp de la visió per computador. Va ser fundat el 1995 per la Generalitat de Catalunya i la UAB per generar coneixement de qualitat en aquest camp i realitzar transferència de tecnologia cap a la societat, oferint valor afegit a les empreses.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere