UPV: nou mètode de valoració d’immobles històrics
Un estudi d’investigadors de la UPV tasa la Llotja dels Mercaders i altres edificis de València amb un nou mètode de valoració d’immobles històrics
El valor de la Llotja dels Mercaders oscil·la entre els 353,8 i els 398,6 milions d’euros, segons un estudi realitzat per investigadors de la Universitat Politècnica de València. El treball és obra de Miquel Gimeno Valero, alumne del Màster Universitari en Direcció i Gestió de Projectes de la UPV, i ha sigut dirigit pels professors Jerónimo Aznar Bellver i Pablo Aragonés Beltrán.
L’estudi realitzat aborda el disseny d’una metodologia per a la valoració d’immobles amb caràcter historicoartístic aplicant el procés analític jeràrquic, el nom del qual en anglès és Analytic Hierarchy Process (conegut com a AHP). Aquesta tècnica va ser dissenyada per a ajudar en els processos de presa de decisions pel professor nord-americà de la Universitat de Pittsburgh Thomas Saaty.
Segons explica Pablo Aragonés, en la valoració d’immobles historicoartístics influeixen moltes variables intangibles que expliquen el seu valor i que difícilment es poden avaluar mitjançant mètodes tradicionals. “Per aquest motiu, sorgeix la necessitat de trobar nous sistemes que continguen aquestes variables d’una manera més precisa”, apunta.
En aquest mateix sentit, Jerónimo Aznar apunta que el mercat d’aquest tipus d’immobles és molt reduït i poc transparent, per la qual cosa hi ha una gran dificultat de trobar altres edificis d’aquesta naturalesa que permeten realitzar una valoració de manera comparativa. En aquells edificis més singulars i emblemàtics el mercat és inexistent, per la qual cosa es recorre a hipòtesis econòmiques.
Per a l’aplicació d’aquest mètode als casos d’estudi s’ha tingut en compte l’opinió de dos experts, el catedràtic Manuel Ramírez, especialista en restauració del patrimoni, i José Ángel Rodríguez, professional de l’empresa privada dedicat a la valoració d’actius.
El mètode s’ha aplicat a la valoració dels immobles següents, pertanyents al patrimoni de la Generalitat Valenciana: l’edifici de la Conselleria d’Economia situat al carrer de Colom, el valor del qual s’ha estimat en 21.977.233 euros; l’edifici de la Direcció General d’Acció Social i Majors (també al carrer de Colom), valorat en 13.651.024 euros, i l’Institut Valencià d’Estadística de la plaça de Nàpols i Sicília, amb un valor estimat de 9.450.998 euros.
En el cas de la Llotja, els investigadors van aplicar una variant del mètode, denominada AMUVAM. “S’ha obtingut que el valor de l’immoble oscil·la entre els 353.877.290 i els 398.648.521 euros”, conclou Miquel Gimeno.
L’equip d’investigadors de la UPV compta amb una àmplia experiència en aquests estudis; des del 1998 han aplicat la seua metodologia a la valoració de diferents tipus d’actius, des d’immobles clàssics com ara els agraris i urbans, fins a obres d’art, empreses, actius ambientals com l’Albufera de València o la Marjal de Pego-Oliva i, més recentment, la valoració d’esportistes.♦