Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Els neandertals usaven escuradents per calmar el dolor de malalties dentals / IPHES / UAB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 fotonoticia_20131017112832_500

  Un estudi científic ha demostrat que els neandertals usaven escuradents per calmar el dolor d’algunes malalties dentals, com la gingivitis. L’estudi representa la documentació del “cas més antic” fins a la data de tractament pal·liatiu per a aquest tipus de patologies.

   El treball, que confirma també que els neandertals eren una espècie amb “un ampli ventall d’adaptacions al mitjà i de recursos”, també en medicina, ha estat elaborat per investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Socials (IPHES), en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Bellaterra (UAB) i la Diputació de València, ha informat el centre en un comunicat.

   L’eliminació de restes de menjar que queden entre les dents ja està documentada a l”Homo habilis’, una espècie que va viure fa entre 1,9 i 1,6 milions d’anys, tot i que la investigació feta ara en restes fòssils de neandertals demostren que els escuradents també s’utilitzaven per “calmar el dolor” provocat per algunes malalties bucals.

   L’article ‘Toothpicking and periodontal disease in a Neanderthal specimen from Cova Foradà’ de València, publicat en la revista ‘Plos One’, relaciona així les marques d’escuradents en molars de neandertals amb molèsties relacionades amb les dents.

   El fòssil estudiat correspon al d’un homínid que va viure fa entre 150.000 i 50.000 anys, en què s’ha corroborat que els seus maxil·lars presentaven porositat i pèrdua d’os a la zona on s’insereixen les dents, de manera que les arrels de la dentadura quedaven exposades.

   La investigació ha conclòs que el neandertal en qüestió no tenia càries, tot i que la dentadura presentava un “gran desgast” fruit d’una dieta abrasiva basada en aliments durs i fibrosos.

   “Aquest individu, en un intent d’alleujar les molèsties que l’ocasionava la malaltia periodontal, amb una important inflamació de les genives que molt sovint és sagnant, tindria moltes molèsties i va utilitzar un escuradents de manera sistemàtica”, ha indicat l’IPHES en el comunicat, fet que el va portar a provocar-se dos solcs a la zona de contacte entre dues dents.

   L’ús d’escuradents està àmpliament documentat en les espècies antigues, subratlla l’institut, tot i que la troballa de la Cova Foradà és “singular” perquè associa l’ús d’escuradents a una patologia dental i a un intent d’alleujar el dolor, no només com una primitiva forma d’higiene dental.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere