Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de València participa en un estudi que avança en detectar biomarcadors per a predir el càncer de pulmó

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El professor de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València Carlos Camps ha participat en una investigació que avança en la recerca de biomarcadors que podran predir el càncer de pulmó. Els resultats de l’estudi, dirigit pel Centre d’Investigació Mèdica Aplicada (CIM) de la Universitat de Navarra, s’han publicat recentment en la revista ‘Journal of the National Cancer Institute’.

 Un dels majors reptes per a la medicina oncològica és poder detectar el càncer de pulmó amb suficient anterioritat per a permetre un tractament, ja que en l’actualitat la localització d’aquest tipus de tumors implica una metàstasi en al voltant del 75% dels casos. 

 Aquesta investigació ha comprovat que la presència de la proteïna denominada C4d “s’associa a una major mortalitat de les persones el tumor de les quals el contenen, a més, els nivells d’aquest marcador es redueixen després de l’extirpació quirúrgica del càncer”, apunta Carlos Camps, també investigador de la Fundació Investigació Hospital General Universitari de València. Aquesta proteïna “pot convertir-se en un biomarcador de detecció i tractament precoç del càncer de pulmó perquè permetria diagnosticar a persones amb major risc de patir aquesta malaltia, encara que no presenten símptomes”, agrega la científica Eloísa Jantus-Lewintre, coautora del treball i pertanyent a la Fundació de l’Hospital General. 

 Per a aconseguir aquestes conclusions, els investigadors van analitzar mostres de més de 300 pacients amb càncer de pulmó i més de 400 persones sanes o amb patologies respiratòries no malignes. La meta d’aquests treballs és aconseguir “la generalització de l’ús de biomarcadors perquè pot servir per a identificar a la població amb major risc de càncer de pulmó –la primera causa de mort per càncer del món–, confirmar la presència de cèl·lules tumorals o disposar de més informació sobre el pronòstic de la malaltia per a personalitzar els tractaments”, exposa Carlos Camps. 

 La línia d’investigació liderada pel professor Carlos Camps es basa en la identificació de nous biomarcadors en càncer de pulmó, amb especial interés en aquells que regulen els processos d’angiogènesi (generació de nous vasos sanguinis en els tumors) i d’immunologia tumoral. El seu grup treballa en aquest camp des de fa ja quasi una dècada amb importants publicacions en revistes internacionals, rebent finançament competitiu de forma continuada d’agències públiques nacionals i d’àmbit comunitari. Forma part del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó, un grup cooperatiu interessat en el desenvolupament de la medicina personalitzada en aquest tipus de tumors. En la seua trajectòria, ha establit col·laboracions amb altres grups internacionals com ara l’ETOP (European Thoracic Oncology Platform), amb el liderat pel professor Trever Bivoca de la Universitat de Califòrnia-Sant Francisco i el grup del professor Federico Innocenti de la Universitat de Carolina del Nord, entre altres.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere