Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Les aigües subterrànies com a recurs, tema del simposi anual de l’Institut de l’Aigua de la UB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

aigua

 L’Institut de l’Aigua de la Universitat de Barcelona dedica el seu simposi anual a les aigües subterrànies, que constitueixen la principal fracció d’aigua dolça del planeta per satisfer el proveïment d’una població mundial creixent i que, a més, cada cop demana més aigua per càpita. En la trobada, que tindrà lloc el dijous 24 d’octubre, a la Facultat de Geologia hi participaran experts internacionals, com ara l’assessor del Banc Mundial, Stephen Foster.

 El volum d’aigua subterrània emmagatzemada en les formacions geològiques (aqüífers) és molt superior al volum d’aigua que flueix pels rius o s’emmagatzema de manera natural als llacs, i també molt més gran que l’aigua retinguda pels embassaments construïts per regular la variabilitat temporal de les precipitacions i garantir-ne el subministrament en tot moment. L’exploració, el control, la modelització i la gestió de les aigües subterrànies ha experimentat un desenvolupament molt important en les últimes dècades. La contribució de disciplines científiques i tècniques afins, com ara la geologia, la geofísica, la geoquímica, l’enginyeria hidràulica, la informàtica, entre d’altres, ha tingut un paper molt rellevant en el coneixement científic de les aigües subterrànies i ha desarmat antics mites i supersticions.

 El simposi a la UB té com a objectiu presentar les tendències en l’estudi de les aigües subterrànies des de la perspectiva de l’Administració, l’empresa i la investigació. Amb el títol «Aigua subterrània: recurs ocult, estratègic i global», el simposi s’estructura mitjançant comunicacions i una taula rodona.

 Entre els ponents, hi ha Stephen Foster, amb una trajectòria de més de vint-i-cinc anys de recerca sobre aigües subterrànies. Membre de l’Institut de l’Aigua i de Gestió Ambiental, ha donat assessorament al sector públic i privat en països, com ara Argentina, Bermudes, Bolívia, Botswana, Brasil, Xina, Costa Rica, Índia, Mèxic, Perú, Tailàndia i Sri Lanka. Ha publicat uns 160 llibres i articles, en uns 60 dels quals figura com a primer autor.

 El simposi, coordinat pel catedràtic de la UB Albert Casas, inclou així mateix comunicacions d’Antonio Pulido, de la Universitat d’Almeria; Josep Lluis Armenter, d’AGBAR; Irene de Bustamante, d’IMDEA Agua; Juan Antonio López-Geta, de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya; Vera Parisio, de la Universitat de Brescia; Albert Folch, de la Universitat Politècnica de Catalunya; Alberto Godio, de la Universitat Politècnica de Torino; Esben Auken, de la Universitat d’Århus, i Alex Sendrós, de l’Institut de l’Aigua de la UB.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere