Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Jornada de vaga a Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona, València, Castelló, Alacant i Mallorca

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

 Els sindicats CCOO, Fete-UGT i d’Ustec-Stes. xifren en un 83% el seguiment de la jornada de vaga a l’educació pública no universitària, en un 35% el suport del professorat a la privada i concertada i en un 91% a l’àmbit universitari.

 En un comunicat, celebren “l’èxit” de l’aturada convocada a tot l’Estat i en tots els nivells d’ensenyament, afirmen que “l’activitat acadèmica i universitària s’ha paralitzat” i destaquen el “compromís” de famílies i estudiants, “que han secundat massivament la vaga deixant les aules buides”.

 “La comunitat educativa torna a alçar la veu per defensar un model que garanteixi la igualtat d’oportunitats, que està sent greument atacada per les contínues retallades educatives; per la pèrdua de drets; per reclamar que l’educació sigui una prioritat per als governs; per exigir que es retiri la LOMCE, el Reial decret de Beques i ajudes a l’estudi; i perquè cessi el sagnant increment de taxes universitàries”, expliquen els sindicats.

 A més a més, adverteixen que seguiran mobilitzant la comunitat escolar si el Govern central “continua entestat en la seva política de retallades, des de l’Educació Infantil fins a la Universitat, i a tirar endavant reformes que retrotreuen l’educació espanyola a temps passats”. “La nostra educació necessita inversió per aconseguir una educació de qualitat per a tots i totes”, han assegurat.

 barcelona

Milers de persones es manifesten a Barcelona contra la ‘llei Wert’ i les retallades

 Més de 170.000 persones, entre professors, estudiants i famílies, –segons els sindicats– s’han manifestat des de les 12.30 hores d’aquest dijous des de plaça Universitat de Barcelona per demanar la retirada de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) i per les retallades en l’educació pública i concertada per part de l’Estat i la Generalitat, en el marc de la vaga educativa convocada a tot l’Estat.

 La capçalera oficial de la manifestació ha estat liderada pels principals sindicats i representants d’estudiants i pares, amb la pancarta ‘Ni LOMCE, ni retallades. Detinguem la LEC’ i ‘Per a l’educació pública, cap retallada’.

 La massa de manifestants, entre els quals hi havia nens, ha tenyit de groc els carrers del centre de Barcelona mitjançant samarretes de SOS Educació Pública de Qualitat, i s’han escoltat reivindicacions com ‘Li diuen retallades i són privatitzacions’; ‘Avui l’educació està al carrer’, i ‘L’educació pública i de qualitat’.

 Un bloc de les assemblees de la Universitat de Barcelona (UB) del Raval i membres de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) s’han col·locat en la part davantera al crit de ‘Wert, cabró, retallat els collons’, malgrat que són crítics que la vaga s’hi hagi convocat després de ser aprovada la LOMCE pel Congrés i a punt de ser-ho pel Senat, ha explicat Ruth, membre-portaveu de la plataforma.

 Quan han passat per davant dels edificis de CCOO i UGT, la PUDUP ha desplegat una pancarta amb el missatge ‘Toxo i Méndez, buròcrates. Per un moviment de base i combatiu’.

 A les 13.10 hores els manifestants han passat per davant de la Direcció Superior de la policia en Via Laietana, però no s’ha produït cap tipus d’aldarull com en altres protestes, si bé han cridat consignes com ‘La policia tortura i assassina’ o ‘Menys policia i més educació’ i des d’un balcó s’han llançat globus grocs que han arrencat aplaudiments entre els manifestants.

 Una desena de furgonetes dels Mossos d’Esquadra han controlat la capçalera de la protesta, –que cap a les 14 hores ha arribat a Pla de Palau– i vuit dotacions més han blindat la Direcció i la Secretaria d’Universitats i Investigació de la Generalitat –al número 2 de Via Laietana–, on s’han instal·lat tanques protectores.

Segregadora i regressiva

 La portaveu d’Ustec-Ste·s, Ana Elvira Sánchez, ha sostingut a Europa Press que la ‘llei Wert’ és “segregadora”, pel que ha defensat un sistema educatiu català, laic i coeducatiu.

 Així mateix, s’ha oposat a la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) i a les retallades del Govern català, com l’augment de ràtios d’alumnes, el tancament de col·legis públics, la reducció de vetlladors per a alumnes amb necessitats educatives especials (NEE) i la precarietat laboral dels substituts, entre d’altres.

 En declaracions als mitjans, la secretària general de CCOO d’Ensenyament, Montse Ros, ha titllat la LOMCE de “regressiva”, i ha celebrada la participació en la vaga per part, no només del professorat, sinó dels alumnes i les famílies.

 “No la volem per res. Es carrega l’escola catalana, i separa per llengua, sexe, religió i poder adquisitiu”, ha deplorat.

 El secretari general d’UGT Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha indicat que la LOMCE “no aporta res” i retorna a temps del passat, a més de marginar el català del sistema educatiu.

 

Més de mig miler d’estudiants es manifesten a Lleida

 Més de mig miler d’estudiants, segons els Mossos d’Esquadra, s’han manifestat aquest dijous per diferents carrers de Lleida en contra la reforma de la Llei d’Educació coneguda com a LOMCE i les retallades dels diferents governs en aquesta matèria.

 La majoria eren estudiants de secundària de diferents instituts de Lleida que s’han sumat a la vaga general d’educació però també hi havia universitaris i membres del professorat. Durant la marxa s’han cridat consignes demanant la dimissió del ministre d’Educació, José Ignació Wert, en defensa de l’escola en català i també contra el sistema capitalista i a favor de la independència de Catalunya.

 

Wert provoca a Girona la manifestació més massiva del sector de l’ensenyament dels últims anys

 Centenars de persones s’han sumat a la manifestació en contra de la LOMCE -coneguda com Llei Wert- que ha omplert el centre de Girona. Aquesta és la manifestació més massiva dels darrers anys protagonitzada pel sector de l’ensenyament.

 Més de 3.000 persones segons la Policia Local i entre 5.000 i 7.000 segons els sindicats han cridat proclames contra el ministre Wert però també contra les retallades del Govern. Els mestres de primària i secundària estaven cridats a la vaga. Segons dades dels sindicats, un 45% dels mestres de primària l’han secundat, mentre que el Govern parla d’un 13%. Els sindicats destaquen que, per primera vegada, l’escola concertada i privada també s’ha sumat a la vaga.

 

Més d’un centenar d’estudiants es manifesten a Tarragona

 Més d’un centenar d’estudiants es varen manifestar el passat dimecres pel centre de Tarragona contra la LOMCE i les retallades en educació. La protesta s’ha produït a l’equador de la vaga de tres dies convocada pel Sindicat d’Estudiants als instituts i universitats de tot l’Estat entre aquest dimarts i dijous.

 Segons el sindicat, l’aturada està tenint un ampli seguiment al Camp, de fins al 90% a secundària, Batxillerat i FP, i del 85% a la universitat. Aquest dijous, la vaga s’ampliarà al personal docent i a la resta de la comunitat educativa. A la ciutat de Tarragona s’ha convocat una concentració al migdia davant dels Serveis Territorials d’Ensenyament, i una manifestació a les sis de la tarda.

 La vaga a València, Castelló i Alacant

 La Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana xifra en un 17,47% –21,60% a la xarxa pública i 1,78% en la concertada– el seguiment de la vaga educativa convocada contra la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) i les retallades. Estes xifres, són inferiors a les de l’última vaga del passat 9 de maig, quan el percentatge va arribar al 29%, han subratllat fonts del departament de Campanar.

 Per províncies, a València el seguiment ha arribat al 22,64% en centres públics; 2,12 per centenars en concertats, el que fa un global de 17,22%. A Castelló, les dades són 17,23% en públics; 0,59% en concertats (14,93% en total). Finalment, a Alacant, el 21,92% de la xarxa pública s’ha sumat a la protesta i l’1,36% de la concertada (18,74%).

 Davant d’esta informació, el director general de Centres i Personal Docent de la Conselleria d’Educació, Santiago Martí, ha manifestat –la consellera del ram, María José Català, ha hagut de sotmetre’s este dijous a una operació d’urgència per una lesió a l’Hospital General– que “quatre de cada cinc docents de l’ensenyament públic està impartint les seues classes, el que porta a la conclusió que els professors de la Comunitat estan mostrant una vegada més la seua responsabilitat a l’hora de poder formalitzar les seues protestes contra la llei educativa o contra el que estimen convenient però intentant no interferir en el dret dels alumnes a rebre les seues classes”. 

 Alhora, ha comentat que des del Govern autonòmic s’entén que la LOMCE és “necessària perquè després de set lleis educatives en el període de la democràcia sense que cap d’elles ens haja pogut col·locar en nivells acceptables de resultats en educació bàsica i obligatòria, amb un 25% d’abandonament prematur en este país, l’únic que no podem fer, com diu el Ministeri, és no fer res”.

 mallorca

A Mallorca els manifestants ocupen el Born

 El Born de Palma de Mallorca ha quedat aquesta horabaixa presa per la marea verda que ha protestat per la política educativa del Govern estatal que vol implantar la Llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMQE) i per la de l’Executiu balear que ha imposat el Decret de tractament integrat de llengües (TIL) a la comunitat educativa.

 Unes 5.000 persones han omplert el Born sota un mateix lema “Ni TIL ni LOMQE, 24 d’octubre vaga general a l’ensenyament”. Professors, pares i alumnes s’han concentrat aquest dijous per reclamar que “amb l’excusa de la crisi econòmica, retallen els recursos econòmics i humans del nostre sistema educatiu, malgrat que aquesta política d’ajustos no és vàlida per a assolir els objectius d’estalvi que pretén aconseguir, tal com demostren les dades del dèficit i del deute públic”.

 Durant la lectura d’un manifest, que ha llegit Albert Abad, de la Plataforma d’Estudiants de les Illes Balears, ha assegurat que “juntament amb les retallades, es pretenen dur a terme contrareformes, com el TIL i la LOMQE. Aquesta és un autèntic atac al nostre model social i de progrés que una societat democràtica no pot consentir sense renunciar a la seva llibertat i als seus drets. No ens hi podem resignar”.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere