Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La simplificació de graus i de l’estructura centren les eleccions a rector de la UPC de demà dimarts

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

fotonoticia_20131027183740_500

   Les propostes per simplificar les titulacions –graus i màsters– i l’estructura del centre, optimitzant la seva dimensió protagonitzen els programes electorals dels quatre candidats que opten a liderar el rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que farà eleccions aquest dimarts.

   Els comicis es produiran després de la renúncia de l’actual rector, Antoni Giró, abans d’acabar el mandat, per les tensions creades arran de la difícil situació econòmica del centre –arrossega 110 milions d’euros de dèficit–, que va precipitar l’acomiadament de 78 membres del personal d’administració i serveis (PAS).

   Els aspirants a rector, tots amb propostes bastant acords, són Antoni Elias, que defensa la seva candidatura amb el lema ‘No estem en una època de canvis. Estem canviant d’època’; Enric Fossas, que advoca pel missatge ‘Construïm el futur de la UPC’; Gabriel Junyent, que aposta per ‘UP4C Consolidació, coherència, confiança i compromís’, i Juan Jesús Pérez, que aglutina les seves propostes en el modern lema amb etiqueta de xarxa social ‘#LaViaUPC’.

   La majoria de candidats proposen com una de les solucions per afrontar el complex escenari econòmic aprimar les estructures de la UPC; Elias aposta per federar centres, reduir el nombre de departaments, llogar espais a empreses o vendre patrimoni, i utilitzar l’administració electrònica per simplificar processos.

   Junyent ratifica aprimar la gerència, reduir l’equip rectoral –amb un màxim de sis vicerectors–, estudiar la fusió de departaments, revisar l’actuació del Campus Besòs, vendre patrimoni i promoure grups multidisciplinaris d’investigació, si bé que Pérez i Fossas no entren en detall però es mostren partidaris de millorar l’esquelet de la UPC per fer-ho més eficient.

   El foment dels estudis no presencials és un dels punts del programa d’Elias; mentre que Fossas detalla que evitarà duplicitats de titulacions, revisarà el mapa de graus segons l’oferta i la demanda, i promourà l’aliança amb altres universitats, i Junyent i Pérez parlen de racionalitzar el nombre de graus, i aquest últim advoca per descentralitzar la gestió a favor del campus.

   Fossas és el candidat amb un discurs més combatiu contra les retallades de la Generalitat, que vol aplicar un ajust del 10,9% aquest 2013 amb el qual el rector electe haurà d’afrontar, i sosté que s’ha de “plantar cara a les retallades” per garantir la qualitat del servei públic que ha de prestar la UPC, a més de reclamar un finançament adequat per al centre.

Transparència i compromís social

   La paraula transparència és recurrent a les propostes electorals d’Elias, Fossas, Junyent, i ha estat la proposta d’aquest últim la més detallada a l’exposar que vol que tots els sous siguin públics, un major control sobre la fundació de la UPC i el Centre de Transferència Tecnològica (CTT), i que s’aclareixi l’estructura del Grup UPC –fundacions, parcs i UPCNet– en relació amb la universitat i les entitats vinculades d’investigació.

   Respecte al compromís social, Elias impulsarà un programa de suport econòmic per a la matrícula dels estudiants amb “dificultats econòmiques greus” i afectats pels canvis de criteris del Ministeri per optar a beca, i la resta de candidats també s’han mostrat sensibles a aquestes casuístiques en els debats electorals, però sense destacar-ho en els seus programes.

   Com a proposta diferenciada respecte a la governança, Pérez ha proposat un model “bicèfal”, en què hi hagi un rector acadèmic i un president, encarat a buscar recursos econòmics per al centre, i la resta d’aspirants han defensat l’actual sistema d’elecció directa.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere