Clúster Nàutic busca convertir Barcelona en “referent internacional” del sector
El Clúster Nàutic de Barcelona, que agrupa 35 empreses i entitats públiques, s’ha constituït aquest dilluns per convertir a la capital catalana en un “referent internacional” d’aquest sector econòmic, segons han destacat el president del Port, Sixte Cambra, i l’alcalde, Xavier Trias.
En el Clúster s’hi acabarà incorporant la Facultat de Nàutica de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En un acte a Barcelona, Cambra ha demanat potenciar la sinergia entre el Clúster i la marca Barcelona, i ha remarcat el compromís de la instal·lació amb la iniciativa: “Si fem les coses bé, Barcelona serà un referent internacional a l’àmbit de la nàutica gràcies a aquest projecte”.
Trias ha vist en la nàutica un “sector estratègic amb un potencial increïble de desenvolupament” i de generació d’activitat econòmica, en línia amb els objectius de l’Ajuntament de promoure la creació de llocs de feina i la projecció internacional de la ciutat.
“Sense crear activitat econòmica, és impossible tenir un Estat del Benestar fort”, ha sostingut front a les crítiques al sector nàutic per considerar-se un àmbit de luxe, i ha recordat que Catalunya comptava l’any passat amb 1.175 empreses d’aquest ram, el 68% d’elles a Barcelona.
Trias ha exalçat els avenços fruit de la col·laboració públic-privada per capitalitzar el clima i posició geogràfica de la ciutat, com és el cas d’aquest projecte, i ha destacat que el Clúster suposa anys de feina de moltes persones i en un context de dificultat econòmica a Catalunya i a Espanya: “No és fàcil posar d’acord a la gent. Exigeix generositat i creure-s’ho”.
Primers passos
El Clúster, que encapçala el també president del Fòrum Marítim Català des del 2010, Toni Tió, és una entitat sense ànim de lucre que busca augmentar la competitivitat del sector; generar feina; consolidar el teixit industrial existent; atreure nova inversió, i fomentar el coneixement de l’àmbit marítim.
D’acord amb els estatuts aprovats aquest dilluns, impulsarà la creació de taules de cooperació per fomentar la transferència tecnològica i la innovació activa entre els centres d’investigació o universitats i empreses, a més de definir futurs projectes de R+D+I.
A l’àmbit de la formació, detectarà les necessitats del sector per adaptar l’oferta educativa, i establirà un programa de col·laboració entre centres d’investigació, universitats i centres formatius amb les empreses de l’àmbit.
Així mateix, impulsarà jornades i buscarà sinergies amb altres clústers consolidats, a més de definir una estratègia comuna de projecció internacional d’un sector integrat per les activitats de construcció, reparació i manteniment de iots; els esports aquàtics i activitats vinculades al iot i a la vela, així com el lloguer d’embarcacions.♦