Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Subtilis Biomaterials, una ‘spin-off’ centrada en tecnologia per a la regeneració òssia / UPC

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

S’ha constituït l’empresa Subtilis Biomaterials, una ‘spin off’ empresa dedicada al desenvolupament de materials i tecnologies per a la regeneració òssia.

 Amb els investigadors David Pastorino, Yassine Maazouz, Xavier Gil i Maria Pau Ginebra al capdavant, aquesta spin-off està centrada a transferir al mercat els resultats del grup de recerca de Biomaterials, Biomecànica i Enginyeria de Teixits (BIBITE), vinculat al Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica i al Departament de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC).

 La necessitat d’aquest tipus de materials està creixent degut, entre altres causes, a l’envelliment de la població, i la creixent incidència de malalties relacionades amb els ossos, com ara l’osteoporosi, l’osteosarcoma, l’osteomielitis o les fractures vertebrals. De fet, l’os és un dels teixits trasplantats amb més freqüència, amb aproximadament 1 milió de procediments anuals a Europa. No obstant això, els autotransplantaments ossis o l’ús d’os procedent de bancs de teixits presenten diversos inconvenients, com la necessitat d’una segona cirurgia i la disponibilitat limitada en el primer cas, o el risc de transmissió de malalties en el segon. Per això, els materials sintètics representen una alternativa molt atractiva, que està guanyant força tant en el camp de la cirurgia ortopèdica com en el de l’odontologia.
 Un dels materials que desenvoluparà Subtilis Biomaterials és una escuma injectable de fosfat de calci d’última generació, amb propietats biològiques inherents. Es tracta d’un material capaç de facilitar i, fins i tot, induir processos biològics que s’acabin materialitzant en la regeneració de l’ós perdut, i que es pot utilitzar, a més a més, com a sistema d’alliberament de fàrmacs. El material es pot injectar mitjançant tècniques de cirurgia mínimament invasiva, i endureix un cop implantat dins del cos humà. Aquest conjunt de propietats fa que el producte representi una innovació important en comparació amb altres materials de regeneració òssia actualment al mercat.

 D’altra banda, Subtilis Biomaterials també compta amb una tecnologia innovadora i versàtil per a la fabricació de microgrànuls sintètics, que tenen diverses aplicacions, com l’augment de massa òssia necessari en molts casos abans de la col·locació d’un implant dental, o la regeneració de defectes ossis produïts per diferents causes com ara les fractures obertes o les reseccions tumorals. Es preveu que aquesta tecnologia redueixi significativament els costos de producció del material i faci possible l’aplicació de procediments de regeneració òssia a un nombre molt més gran de pacients.♦

 

Fotografia: D’esquerra a dreta, David Pastorino, Xavier Gil, Yassine Maazouz i Maria Pau Ginebra.

——————— 

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere