Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Associació d’empreses per a la promoció de les TICs en el món educatiu

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 Imagen1

 El novembre de l’any passat es va constituir Edutech Cluster, una associació d’empreses per a la promoció de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TICs) en el món educatiu. Aquest clúster agrupa empreses que creen productes o ofereixen serveis relacionats amb el procés d’ensenyament i aprenentatge de les etapes no universitàries.

 La relació directa entre Edutech Cluster i les Universitats de Catalunya és la participació com a un dels socis fundadors, de UPCnet, l’empresa del Grup UPC creada per la Universitat Politècnica de Catalunya per a la prestació de serveis en tots els àmbits de les TIC.

 Vint socis formen aquest clústers i estant oberts a ampliar-lo més. En concret, el formen: Audiovisuales Data (AV&D), Aula Digital Text SL, Clickart, taller de comunicació S.L., Cospa&Agilmic SLU, Editorial Cruïlla, SA, Documenta SL, Ediciones Don Bosco – Edebé, Editorial Barcanova SA, e-Sonde Network Monitoring SL, Educamigos SL, Educamos, Educaonline SL, Everis Spain, SLU, Enciclopedia Catalana SAU (Text-LA Galera), Infoself Girona, SL, Listengap SL, Microsoft Iberica SRL, Qualityeasy Internet Solutions, SL, Tiching SL  i com ja havien dit: UPCNet SLU.

 Com es pot veure són potents empreses que conjuntament fan la següent anàlisi de com es troba avui el sector de la tecnologia educativa a Catalunya i com ells, com a clúster, pretenen intervenir: “ … A Catalunya disposem d’un conjunt d’empreses del sector TIC Educació amb un alt potencial de creixement. Cal recordar que l’educació representa el quart sector econòmic del país en termes de PIB, amb un percentatge de més del 4% del total de població ocupada. Tot i que aquests darrers anys s’ha fet un increment important en la inversió de TIC a l’educació, cal esperar que aquesta anirà a més en els propers anys.

 Fins ara l’aproximació de les empreses TIC al sector Educació ha estat molt fragmentada. Són moltes i diverses les activitats empresarials necessàries per fer funcionar el sector TIC Educació. L’actuació coordinada d’aquestes activitats, amb el denominador comú de les TIC, ha de convertir-se en una de les palanques d’evolució i canvi que està reclamant l’escola del futur.

 Del conjunt d’empreses de Catalunya que ofereixen productes i/o serveis TIC al sector educatiu, actualment existeixen més de 200 empreses classificades en diferents categories depenent de la tipologia de producte que ofereixen: Consultoria i recerca. Infraestructura de hardware i software. Software de gestió acadèmica. Continguts educatius i aplicacions. I plataformes d’e-learning

 Les categories d’infraestructura de hardware i software, seguida dels continguts educatius i apps són actualment les dues millors representades a Catalunya quant a l’oferta de productes i/o serveis al sector educatiu. Però moltes de les empreses en aquest sector ofereixen producte i/o serveis en més d’una categoria, el que fa augmentar la seva versatilitat. A mesura que els centres educatius vagin identificant la necessitat de serveis integrats de diferents categories, aquest fet donarà oportunitats per al creixement d’aquest tipus d’empreses, així com de noves start-ups focalitzades en aquest sector…”.

 El Edutech Cluster, que com ja hem dit abans, ja té un any de rodatge, va sorgir d’una manera gens precipitada, ni per urgències empresarials, que també hi són, sinó per un trajecte madur després de cinc anys a Barcelona de la trobada ITworldEdu. Esdeveniment en el que la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona hi varen fer costat, com també ara amb el clúster.

 Esperem que hi ha hagi més participació de la Universitat en aquest clúster, tant per les recerques i noves tecnologies per a l’ensenyament no universitari com també per acabar ampliant-se amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació en la didàctica universitària. Objectius de futur que també haurien de formar part dels objectius del clúster Edutech que han explicitat així:

  “ … Afavorir la competitivitat de les empreses del sector. Promoure escenaris de demanda de productes i serveis tecnològics de qualitat. Promoure l’aliança entre empreses per a la creació de nous productes o serveis. Facilitar una visibilitat més cohesionada del sector davant de la demanda. Afavorir la interlocució entre empreses, clients i administració. Difondre la importància estratègica de les TIC en el procés d’ensenyament-aprenentatge. Promoure un “clima de confiança” i interoperabilitat entre les empreses participants…”.

 Ja que són empreses del i per el sector de l’ensenyament, d’una manera pedagògica han volgut explicar  que és un clúster, perquè constituir-lo, quines son les seves característiques i com operen el clústers en el marc institucional i com no podia ser d’una altra manera situen el clúster com que  “…és una concentració geogràfica d’empreses, institucions i universitats que comparteixen l’interès per un sector econòmic i estratègic concret…”. Doncs si és així, nosaltres hi trobem a faltar tant en la seva marca, com en la seva campanya de promoció, aquesta explicitació geogràfica.

 La marca Edutech Cluster incorpora un imatge rodona que és un “trencadís” a l’estil Gaudí i tot i la intenció de situar el clúster geogràficament o culturalment per la imatge, no acaba de complir la missió fàcil de comunicació directe i explícita. Sigui “Catalonia” o “Barcelona”, un dia o altre ho hauran de concretar, precisament perquè un clúster, per definició, agrupa empreses o institucions, o professionals d’una especifica àrea geografia.

 Edutech Cluster és una bona iniciativa que des de LO CAMPUS DIARI anirem seguint per informar als nostres lectors puntualment de la màxima programàtica d’aquest clúster: “Treballem per a transferir els avantatges de les noves tecnologies als centres educatius”. ■

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere