La Unió Europea proposa la URV com a model de contribució al desenvolupament regional
La Unió Europea proposa la Universitat Rovira i Virgili (URV) com a model de contribució al desenvolupament regional. La Guia Pràctica Connectant les Universitats al Desenvolupament Regional presenta cinc casos d’estudi de diferents regions i universitats europees com a models, entre ells la URV.
La Universitat Rovira i Virgili es presenta com a model de col•laboració entre la Universitat i la indústria, al voltant de la recerca i el desenvolupament del capital humà en l’àmbit de la química.
Aquest és un document de la direcció general de Política Regional de la Comissió Europea, en el marc de l’estratègia Europa 2020 i especialment alineat amb l’estratègia d’especialització intel•ligent en recerca i innovació RIS3 (Research and Innovation Smart Specialisation Strategy). Es tracta que els estats i les regions de la Unió Europea (UE) identifiquin les especialitzacions de coneixement que millor encaixin amb el seu potencial. Europa incentivarà la implementació de la RIS3 en els diferents territoris per al període 2013-2020.
La publicació es presenta com una guia “pensada per ajudar les autoritats de gestió dels Programes Operatius FEDER a millorar la contribució de les universitats al desenvolupament regional, amb vista a enfortir el desenvolupament econòmic, social i la cohesió territorial, d’una manera sostenible”. La Guia forma part dels recursos d’especialització intel•ligent de la Comissió Europea (OS3, Smart Specialisation Platform).
La Guia va dirigida a les autoritats locals i regionals i els organismes implicats en el desenvolupament i el seu objectiu principal és proporcionar assistència sobre la manera d’ optimitzar l’impacte del finançament regional assignat a innovació. El document s’orienta a impulsar estratègies d’innovació per a una especialització intel•ligent, pel que és necessari conèixer els tres àmbits del coneixement, l’educació, la recerca i la innovació.
La guia té voluntat d’analitzar com les universitats poden contribuir al desenvolupament regional. Ho il•lustra amb exemples de tota la UE sobre alguns dels possibles mecanismes de treball. Descriu els factors clau d’èxit en la relació universitat-societat, identifica les barreres a la col•laboració i com poden ser superades. I planteja possibles i intervencions en el marc dels ajuts del FEDER.
A més de la URV i la seva relació amb la indústria química de Tarragona, el document proposa com a referència els casos de la Universitat Karlstad de la regió de Varmland, a Suècia, per estimular la innovació i cooperació a través del desenvolupament de xarxes i clúster; la Universitat de Newcastle, al nord-est d’Anglaterra, per l’enfortiment de la indústria existent i l’impuls d’un nou sector industrial basat en actius regionals històrics en energies noves i renovables; la Universitat i el comptat de Cornwall a Anglaterra, pel desenvolupament de l’educació superior orientada a una especialització intel•ligent de Cornwall i les illes de Scilly; i la Universitat de Cracòvia i la regió de Malopolska a Polònia, per atreure inversions i estimular les empreses locals d’un sector en creixement a partir de les fortaleses en investigació i docència de la Universitat.♦