L’equip València/Biocampus, premi a la Millor Nova Aplicació en Biotecnologia en el concurs iGEM 2013 al MIT de Boston
L’equip València/Biocampus, de la Universitat de València, ha obtingut a Boston (EUA) el premi a la millor Nova Aplicació en Biotecnologia. El guardó s’ha aconseguit en la final del concurs de biologia sintètica iGEM (International Genetically Engineered Machine), promogut pel Massachussets Institute Tecnhology (MIT). Han participat un total de 73 equipos d’arreu del món.
El premi s’ha aconseguit amb el projecte WORMBOYS, i la idea original que ha estat apreciada pel jurat internacional és l’establiment d’una relació simbiòtica artificial entre bacteris i cucs, que vol millorar els processos biotecnològics i facilitar la producció de bioplàstic.
Els joves investigadors han fet servir el nom de “wormboys” com analogia amb “cowboys”, perquè han demostrat que uns bacteris modificats genèticament són capaços de formar un biofilm a sobre del cuc i moure’s així veloçment damunt el nemàtode Caenorhabditis elegans. D’altra banda, també s’han modificat els bacteris dels quals el cuc s’alimenta i que fan que el cuc modifique el seu comportament i s’agrupe amb altres cucs.
L’equip guardonat ha estat liderat per Manel Porcar, investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València. La representació institucional a Boston ha estat a càrrec de la vicerectora de Sostenibilitat, Campus i Planificació, Clara Martínez Fuentes. En l’edició 2013 del concurs iGEM la majoria dels premis han estat acaparats per equips europeus. La Universitat de València ha aconseguit el premi dins de la categoria de noves aplicacions competint amb universitats com Stanford, Ottawa, Hong-Kong o les universitats politècniques de Lausanne i Eindhoven. Manel Porcar ha declarat que la satisfacció del premi és doble perquè l’èxit dels nostres estudiants s’ha aconseguit amb un finançament molt inferior al que tenen aquestes grans universitats. Amb tot, Porcar ha agraït el suport incondicional de la Universitat de València i l’empresa biotecnològica Biópolis SL, radicada al Parc Científic de la Universitat de València. Ambdues entitats signaren un conveni de col·laboració el passat mes de maig per a la promoció de les vocacions científiques.
El projecte València/Biocampus també ha comptat amb el suport del consorci VLC/Campus Valencia International Campus of Excellence, Campus Sostenible de la Universitat de València, el projecte europeu de biologia sintètica ST-Flow, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV), la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i de la Universitat de València, el Col•legi Major Rector Peset i la Fundació General de la Universitat de València.♦