Científics i gestors discutiran avui a l’IEC com podem conservar els sistemes naturals que envolten les grans ciutats
La jornada «Els ecosistemes metropolitans davant del canvi global», organitzada pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) , la Societat Catalana de Biologia i la Institució Catalana d’Història Natural, servirà per a analitzar els impactes del canvi global sobre les regions verdes metropolitanes; proposar mesures d’adaptació als impactes presents i futurs, i planificar solucions viables que ens permetin seguir gaudint dels béns i serveis que proporcionen.
Actualment, el 80 % de la població europea i el 70 % de l’espanyola viuen i treballen a les grans ciutats. Els espais naturals que envolten les regions metropolitanes són essencials per a la qualitat de vida dels ciutadans: són un espai de lleure i de salut, eviten riuades i inundacions i capturen CO2 de l’atmosfera, amb la qual cosa contribueixen a mitigar el canvi climàtic. Tot i això, aquests boscos i parcs naturals reben una forta pressió de les àrees urbanes properes i sovint corren el risc de degradar-se.
Segons les previsions fetes per la Unió Europea, es calcula que d’aquí al 2020 la superfície construïda creixerà entre un 1,4 % i un 2,5 %, anualment. A aquest ritme, les zones urbanes es podrien duplicar entre el 2035 i el 2055. Quan les àrees metropolitanes creixen les infraestructures de transport fragmenten aquests espais verds, les terres agrícoles s’abandonen i són ocupades per boscos, i sovint hi apareixen noves espècies invasores. Si a tots aquests canvis s’hi suma el climàtic, el resultat és un canvi global contra el qual cal combatre des de la ciència i la gestió.
Amb l’objectiu de discutir sobre els impactes presents i futurs en les regions verdes metropolitanes, proposar mesures d’adaptació i planificar solucions viables, el CREAF, la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) organitzen la jornada Els ecosistemes metropolitans davant del canvi global, que tindrà lloc a la Sala Prat de la Riba de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona) avui, dimarts 12 de novembre, a partir de les 9 del matí. La conferència inaugural, titulada «L’ecologia de les ciutats i les regions metropolitanes davant el canvi global», serà a càrrec de Jaume Terradas, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, membre de l’IEC i fundador del CREAF. Podeu consultar el programa de la Jornada en aquest enllaç.
Durant la resta de la Jornada, es pronunciaran nou conferències més en les quals s’abordaran qüestions com ara els ocells comuns com a indicadors del canvi global en regions metropolitanes, la planificació dels espais oberts de la regió metropolitana de Barcelona o la problemàtica dels rius que hi ha al voltant de les àrees urbanes.♦