Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

‘Jugar a ser déus’ guanya el XIXè Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General / UV

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

jugando-8230-deus_3_862526

El vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño, va lliurar el guardó, dotat amb 12.000 euros, als científics Salvador Macip i Chris Willmott durant la gala dels XXV Premis Literaris Ciutat d’Alzira celebrada aquest divendres a la nit.

 Els científics Salvador Macip i Chris Willmott han estat els guanyadors del XIXè Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General de la Universitat de València amb l’assaig ‘Jugar a ser déus. Els dilemes morals de la ciència’. El guardó, dotat amb 12.000 euros, es va lliurar aquest divendres a la nit durant la celebració dels XXV Premis Literaris Ciutat d’Alzira, promoguts per l’ajuntament del municipi i Edicions Bromera. L’acte, a més, té lloc en el marc de la 15a Setmana de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació organitzada per la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i de la Universitat de València.

 Els vicerectors de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño, d’Investigació i Política Científica, Pedro Carrasco, i el director de la col·lecció Sense Fronteres, Fernando Sapiña, van assistir al lliurament de guardons, on també es va celebrar el 30 aniversari de la Llei valenciana d’ús i ensenyament del valencià. Ariño va ser l’encarregat d’atorgar el XIXè Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General i va destacar que s’acaben de complir “els primers cent anys de la incorporació de la divulgació de la ciència com a tercera funció de la Universitat, juntament amb la docència i la investigació, amb la publicació de l’obra de Rafael Altamira ‘Qüestions obreres’”. El vicerector de Cultura va defensar la importància de la ciència en la societat actual “com a crítica desvetlladora dels mites i les falses necessitats imposades pel consumisme, contrari als valors fonamentals de la justícia i la dignitat”.

 ‘Jugar a ser déus. Els dilemes morals de la ciència’ -el qual es publicarà en la col·lecció Sense Fronteres- parla de les àrees més innovadores de la recerca biomèdica, de fet, cada capítol comença amb un cas que descriu la possible aplicació d’alguna d’aquestes noves tècniques. Els autors conviden el lector a pensar sobre les implicacions que se’n poden derivar i fan una presentació equilibrada de la situació des del punt de vista científic i, sobretot, de la seua importància ètica i social. I tanquen els capítols amb un sumari dels arguments a favor i en contra dels canvis que cada descoberta biomèdica ens presenta. “Més que donar respostes pretenem plantejar preguntes i, per sobre de tot, proporcionar la informació necessària al lector per a què les pugui respondre. Creiem fermament que només aquells que entenguin la rellevància moral i social dels nous avenços científics podran participar en el debat i contribuir a decidir quin camí ha de prendre la humanitat en el futur”, argumenten.

 L’obra es gestar de manera accidental, gràcies a una conversa de passadís que els dos autors van mantenir fa uns anys al Departament de Bioquímica de la Universitat de Leicester, en la qual van parlar sobre l’impacte social d’alguns descobriments científics recents. “En aquell mateix moment se’ns va acudir que podria ser interessant valorar en un llibre com la ciència canvia les nostres vides i cap a on està portant la societat. Salvador Macip ja havia publicat algunes obres de divulgació i en Chris Willmott és un expert en bioètica i comunicació, per tant, els va semblar que escriure plegats sobre aquest tema podria ser una experiència enriquidora. I, immediatament, ens vam posar a seleccionar els temes que ens van semblar més atractius i vigents”, assenyalen.

 Macip i Willmott es van mostrar “molt orgullosos” d’haver rebut el Premi Europeu de Divulgació Científica per aquesta obra. “És la confirmació que hi ha un interès per conèixer més dades sobre què fan els científics i, sobretot, ganes de participar en el debat social que tots aquests avenços generen”, segons els científics. Aquest premi “permetrà que el llibre arribe a un públic més ampli, una de les parts més difícils de la divulgació i, per això, volem agrair especialment al jurat que ens haja permès així sumar els nostres noms a l’il·lustre palmarès d’aquest guardó”, van concloure.

 

Salvador Macip (Blanes, 1970) és metge, investigador i escriptor. Va estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona, on també es va doctorar en Genètica Molecular. Ha publicat cinc novel·les, un recull de contes, dos llibres infantils i un mètode per aprendre anglès, pels quals ha guanyat premis com ara el Vall d’Albaida, el Vila d’Almassora, el Joaquim Ruyra o el Carlemany. En el camp de la divulgació científica, és autor de tres llibres i col·labora regularment en la premsa escrita i la ràdio. Per la seua banda, Chris Willmott (Guildford, Regne Unit, 1967) va realitzar el seu doctorat sobre la resistència als antibiòtics a la Universitat de Leicester, on va retornar l’any 2000 com a professor del Departament de Bioquímica. Els seus estudis se centren en el camp de la bioètica i la representació en els medis de comunicació dels nous descobriments biomèdics.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere