La URV participa en la creació d’una eina en línia per millorar la comunicació al sector agroalimentari
El grup de recerca en Comunicació Asterisc de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha participat en la creació del FoodRisc Resource Centre, una eina en línia que s’adreça a tots els actors de la cadena alimentària per millorar la comunicació dels riscos i beneficis relacionats amb el menjar.
L’eina ha estat dissenyada per promoure un model de comunicació coherent i eficaç a tota la UE. Gràcies a FoodRisc, els productors d’aliments, la indústria transformadora, les agències públiques de salut, seguretat i consum, els gestors polítics, els investigadors, els periodistes, els bloggers gastronòmics i altres grups interessats compten amb guies d’actuació, consells, exemples pràctics, pros i contres i eines de recerca, amb l’objectiu de facilitar la comprensió dels missatges per part dels consumidors.
El FoodRisC Resource Centre és el resultat més visible de la recerca duta a terme durant tres anys (2010-2013) pels investigadors del projecte FoodRisC, que aplega universitats, grups de recerca i altres institucions de 9 estats membres de la UE: Espanya, Alemanya, Bèlgica, Irlanda, Itàlia, Letònia, Holanda, Portugal i la Gran Bretanya. Les conclusions del projecte es van presentar al setembre a la FoodRisC/EFSA Conference: New Challenges when Communicating Food-related Issues, que va tenir lloc a Brussel·les amb la participació de més d’un centenar d’assistents d’arreu de la UE.
El Grup de Recerca en Comunicació Asterisc, amb el suport de la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació i del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV, ha participat en diverses fases del projecte amb la realització d’entrevistes i enquestes dutes a terme simultàniament en diferents països. Les crisis d’aliments contaminats per dioxines (carn de porc a Irlanda el 2009, porc i ous a Alemanya el 2010) i la crisi de l’e.coli (detectada el 2011 en llavors de soja a Alemanya) han estat alguns dels casos d’estudi analitzats.
El projecte FoodRisC ha enquestat més de 6.000 consumidors per comprendre millor com s’informen sobre els riscos i beneficis alimentaris. Els resultats mostren que, tot i l’important paper que encara juguen els mitjans de comunicació tradicionals (TV, premsa i ràdio), els social media tenen un gran potencial d’ús pel que fa a la comunicació alimentària, especialment en casos de crisi.
Els investigadors van destacar la importància de tenir en compte els periodistes a l’hora de crear estratègies de comunicació, ja que els mitjans clàssics no només elaboren missatges per al gran públic sinó que també interpreten i contextualitzen les notícies. Atès que tant els periodistes professionals com els usuaris dels social media informen sobre temes relacionats amb el menjar, FoodRisC recomana dirigir els missatges als líders d’opinió i als principals comunicadors de cada grup (com community managers d’empreses alimentàries, bloggers gastronòmics, productors d’aliments, consumidors).
Twitter, YouTube, Facebook, els blogs, els serveis de notícies en línia i altres social media han guanyat popularitat durant els darrers anys i els usuaris passen cada cop més temps utilitzant-los. L’ús principal de Twitter durant les tres crisis analitzades va ser per informar el públic en temps real i per redirigir-lo a enllaços de notícies online amb informació més detallada. FoodRisC anima els comunicadors a supervisar “què s’ha dit i qui ho ha dit” per detectar els temes emergents en el debat sobre el sector agroalimentari i poder ampliar o corregir qualsevol informació incorrecta o mal interpretada.
Aquest darrer punt es particularment important atès el llarg període de temps durant el qual la informació continua present a internet a través dels cercadors, el que es coneix com a echo-chamber effect. En comparació amb els mitjans tradicionals, els usuaris dels social media tenen una resposta més ràpida a les crisis alimentàries; en canvi, perden l’interès pel tema més aviat que els mitjans clàssics.
Per enfortir l’estratègia comunicativa, FoodRisC anima els professionals de la comunicació a estudiar les reaccions dels consumidors en cada cas específic i respondre de manera adequada segons l’ocasió. FoodRisC ha creat l’eina online Vizzata perquè els comunicadors puguin explorar la resposta als missatges nous, conflictius i incerts. Vizzata va ser utilitzada per estudiar les percepcions dels consumidors durant l’escàndol que va esclatar a Irlanda el gener de 2013 i que va afectar altres països europeus en detectar-se carn de cavall comercialitzada com si fos de vacum.
A mesura que l’explotació dels resultats del projecte aporti noves dades, el FoodRisC Resource Centre s’anirà actualitzant amb informació basada en el coneixement generat en l’àmbit de la comunicació dels riscos i beneficis alimentaris.♦
FoodRisC Resource Centre. …. CLICAR AQUÍ
Vizzata. … CLICAR AQUÍ