El paper de la universitat a la sobirania alimentària, a debat / UAB
Sobirania Alimentària a la Universitat: somni o realitat? serà el tema de discussió de les jornades que la UAB organitza els dies 15 i 16 de novembre a la Sala de Cinema. Les jornades, que han rebut el suport del Fons de Solidaritat de la UAB, serviran com a espai de reflexió i debat entre experts de l’àmbit acadèmic i del camp.
L’objectiu de les jornades és afavorir la reflexió i el debat sobre com la universitat hauria d’abordar el paradigma de la sobirania alimentària, és a dir, el dret que tenen els pobles a decidir quines polítiques agrícoles i alimentàries volen aplicar, lligades al territori, a les seves tradicions i a un manera de produir sana, respectuosa i sostenible.
Algunes de les qüestions que es tractaran són: Què fa o què podria fer la Universitat per incorporar la Sobirania Alimentària? Quins models agroalimentaris s’expliquen als estudiants? S’exposen altres maneres de fer les coses? Què espera el sector del camp de la Universitat?
Durant els dos dies es duran a terme ponències, tallers, diàlegs, projeccions, entre d’altres. Les jornades comptaran amb la participació de diferents especialistes nacionals i internacionals com Paul Nicholson (EHNE Euskadi – La Via Campesina), Pep Espluga (UAB), Mamen Cuéllar (ISEC, Universitat de Córdoba), Eva Torremocha (Junta Directiva – IFOAM), Luca Colombo (FIRAB, Itàlia), Daniel López (Ecologistas en Acción), Isabel Vara (OSALA-ISEC-Universitat de Córdoba), Mariona Espinet (GRESC@ – UAB), Marta G. Rivera (ARAGUAB i Universitat de Vic), Sergi Escribano (Càtedra Tierra Ciudadana, Universitat Politècnica de València), Ferran Berenguer (Cal Rosset), Maria Giner Gómez (La Kosturica), Jeromo Aguado (Universitat Rural Paulo Freire), Vanesa Freixa (Escola de Pastors de Catalunya), Josep Maria Coll (Unió de Pagesos) i Isa Álvarez (Nekasarea (EHNE-Bizkaia).
També s’ha previst la projecció del documental Educar es la mejor manera de luchar sobre l’educació al MST-Brasil, que comptarà amb la presència del seu guionista i realitzador Agustí Corominas, i un “Mercat d’Idees” amb la presència de multitud d’associacions i persones que treballen en iniciatives de sobirania alimentària.
El Grup de Recerca d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació en la globalització de la UAB (ARAG-UAB) i els col•lectius d’estudiants Ambient Crític i L’Hortet de l’Autònoma han organitzat aquestes jornades amb el suport de la Fundació Autònoma Solidària, la UAB i la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas. ♦