Investigadors del CRG descriuen que la senescència cel•lular és un procés normal a l’embrió
Investigadors del CRG descriuen que la senescència cel·lular és un procés normal a l’embrió i no només està lligat a l’envelliment o al càncer
Dos estudis publicats avui a la revista Cell descriuen la senescència com un procés normal i fonamental durant el desenvolupament embrionari. Aquests estudis atribueixen un rol nou i inesperat a aquest procés que sovint s’ha relacionat amb l’envelliment i el càncer.
Investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) a Barcelona comparteixen aquest descobriment amb investigadors al Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO) a Madrid i publiquen dos articles científics en el mateix número de la revista Cell.
La senescència és un estat en què les cè·lules limiten la seva proliferació en resposta a l’estrès. Aquest estat cel·lular s’ha associat històricament a l’envelliment i a la patologia. Ara, investigadors del CRG i del CNIO a Espanya han descrit per primera vegada que aquest estat no està relacionat exclusivament amb l’estrès o la proliferació de tumors sinó que és quelcom necessari durant el desenvolupament embrionari.
“Per primera vegada, aquests estudis demostren clarament que la senescència és un mecanisme programat en el desenvolupament. Aquesta nova descripció ens ajudarà a comprendre el paper i la importància de la senescència com un procés normal a la cèl·lula”, explica Bill Keyes cap del laboratori de Mecanismes de Càncer i Envelliment del CRG. “El nostre treball demostra que en l’embrió, les cèl·lules senescents són necessàries i mitjançant la seva habitual funció secretora, dirigeixen el creixement i el patró dels teixits”, afegeix el Dr. Keyes.
Keyes i col·laboradors acaben de descriure la senescència com una part fonamental en la biologia de dos dels principals centres de senyalització en l’embrió que ajuda a controlar el desenvolupament de les extremitats i el sistema nerviós. D’altra banda, el treball realitzat per investigadors al CNIO liderat per Manuel Serrano i l’investigador postdoctoral Daniel Muñoz-Espín, identifica processos idèntics en dos teixits més de l’embrió implicats en la formació dels ronyons i l’oïda.
Tots dos estudis mostren doncs com n’és d’important l’eliminació de cèl·lules senescents realitzada de forma coordinada pels macròfags i com això juga un paper molt important en la remodelació dels teixits durant el desenvolupament, quelcom fonamental per la formació normal d’un embrió. Curiosament, els teixits en què els investigadors del CRG descriuen la senescència estan entre aquells teixits més afectats quan hi ha defectes congènits de naixement, suggerint que una investigació a fons dels mecanismes que regulen la senescència en l’embrió podria ajudar a explicar les causes d’alguns dels problemes més comuns en el desenvolupament.
Gràcies a aquest nou rol de la senescència, els investigadors suggereixen que la senescència relacionada amb l’envelliment i el càncer és una adaptació evolutiva d’un mecanisme del desenvolupament. “Esperem que la identificació de la senescència en el funcionament normal de l’embrió ens permeti identificar nous mediadors i biomarcadors de la senescència per a futurs estudis”, comenta Makayla Storer, estudiant de doctorat al CRG i primera autora del treball. Afegeix, “aquesta troballa canviarà definitivament la manera com enteníem la senescència fins ara i ens aporta nova informació per abordar el càncer i l’envelliment”.♦
Articles de referència:
- “Senescence is a developmental mechanism that contributes to embryonic growth patterning”. Mekayla A Storer, Alba Mas, Alexandre Robert-Moreno, Matteo Pecoraro, M Carmen Ortells, Valeria Di Giacomo, Reut Yosef, Noam Pilpel, Valery Krizhanovsky, James Sharpe, Bill Keyes. Cell (2013). DOI:http://dx.doi.org/10.1016/j.cell.2013.10.041
- “Programmed cell senescence during mammalian embryonic development”. Daniel Muños-Espín, Marta Cañamero, Antonio Maraver, Gonzalo Gómez-López, Julio Contreras, Silvia Murillo-Cuesta, Alfonso Rodríguez-Baeza, Isabel Varela-Nieto, Jesús Ruberte, Manuel Collado, Manuel Serrano. Cell (2013). DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cell.2013.10.019