Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

S’inaugura a Lleida el primer cicle de xerrades de Ciència i Medicina ‘Fem Salut’

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Les conferències les obre el Dr. Ramon Gomis, de l’Hospital Clínic de Barcelona, un dels principals referents de l’estat espanyol en la lluita contra la Diabetes.

 Hi participen alguns dels millors experts catalans en Alzheimer, Estrés, Sida o Càncer Infantil.

 Les Xerrades se celebraran del 15 al 26 de novembre a Lleida i Barcelona, coincidint amb la Setmana de la Ciència a Catalunya

 

 L’Associació per a la Divulgació de la Cultura Científica, en col·laboració amb l’IRB de Lleida i la Vall d’Hebron Institut de Recerca, promouen el primer cicle de xerrades de ciència i medicina ‘Fem Salut’.

 Científics i doctors com Ramon Gomis, Francesc Guarner, Mercè Boada, Reinald Pamplona, entre d’altres, ens exposaran el més nou sobre les seves respectives investigacions i avaluaran l’estat de la ciència a Catalunya.

 El cicle de xerrades se celebrarà entre el 15 i el 25 de novembre a la seu de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, a Barcelona, i a l’edifici  del Rectorat de la Universitat de Lleida. En aquesta primera convocatòria, els científics se centraran en la recerca vinculada a la biomedicina per curar malalties com la diabetis, l’Alzheimer, el càncer i les malalties mentals,  a més dels vincles de l’alimentació i la nutrició en la nostra salut.

 Coincidint amb la Setmana de la Ciència a Catalunya, Adicc ha volgut promoure l’organització d’aquest cicle de xerrades en les que hi participen alguns dels protagonistes de la seva recent producció televisiva Càpsules de Ciència, que s’emet actualment al Canal 33, BTV i La Xarxa.

 Adicc és una entitat sense afany de lucre creada per un grup de científicis i periodistes de Barcelona i Lleida. Té com a objectiu la divulgació del coneixement científic a casa nostra, a través de xerrades i continguts audiovisuals que facilitin la seva compresió en la ciutadania, i on els científics puguin fer arribar a la societat els seus treballs de recerca.

 L’acte d’inauguració del primer cicle xerrades Fem Salut es durà a terme a les 18.00h la sala de juntes de la Facultat de l’Educació, Campus de Cappont, de la Universitat de Lleida. L’acte estarà presidit pel Dr. Joan Comella, director del Vall d’Hebron Institut de Recerca i president d’Adicc. A continuació començarà la primera conferència a càrrec del Dr. Ramon Gomis.♦

La llista de conferenciants és la següent:

RAMON GOMIS

És director de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer de l’Hospital Clínic i director científic del Centre d’Investigacions Biomèdiques en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades.

És un dels millors experts arreu de l’estat espanyol en la lluita contra la Diabetis.

Les noves línies de recerca giren entorn la teràpia cel·lular i el disseny d’una vacuna que modifiqui el sistema immune perquè torni a funcionar correctament.

Xerrada: Acte d’inauguració i xerrada sobre “La diabetis”

Dia i hora: 15 de novembre a les 18.00h

Lloc: Sala de juntes de la Facultat de l’Educació, Universitat de Lleida

 

IGNACIO MORGADO

És catedràtic de psicobiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha estat membre del comitè executiu de la Societat Europea del Cervell i el Comportament.

Els sentiments, especialment els negatius, desencadenen reaccions bioquímiques que poden afectar el nostre sistema de defenses. És el que s’anomena sintomatitzar les emocions.

Xerrada: “Emocions i la salut”

Dia i hora: 18 de novembre a les 18.00h

Lloc: Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Barcelona

 

JAUME LLOVERAS I FRANCESC GUARNER

Jaume Loveras

És enginyer agrònom i professor de la Universitat de Lleida. A les terres de Ponent és una de les veus més autoritzades en temes relacionats amb la recerca que s’ha fet els darrers anys sobre producció alimentària.

La seva xerrada parlarà sobre els nous avenços que s’han aconseguit en aquest camp.

Francisco Guarner

És cap de la Unitat de fisiopatologia intestinal de l’Hospital Vall Hebrón. És coordinador a Espanya del projecteMetahit, el Consorci Internacional del Microbioma Humà que busca conéixer el genoma de les bactèries.

Els científics estan estudiant la genètica d’aquests microbis per entendre millor la seva funció en el nostre cos i saber si també ens poden ajudar a combatre certes patologies.

Xerrades: “Noves tècniques en producció alimentària” i “Els bacteris del cos humà”.

Dia i hora: 19 de noviembre de les 18 ales 20.00h

Lloc: Sala de Juntes de la tercera planta de l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida

 

MERCÈ BOADA

És responsable de l’Àrea de Malalties Neurodegeneratives de l’Hospital Vall Hebrón. És directora mèdica i membre fundadora de la Fundació ACE, Institut Català de Neurociències Aplicades.

Una de les línies de recerca que giren entorn l’Alzheimer intenta trobar biomarcadors que detectin la presència de la proteïna anòmala que l’organisme produeix quan té Alzheimer. L’objectiu és la detecció precoç.

Xerrada: “La malaltia de l’Alzheimer”

Dia i hora: 20 de novembre a les 19.00h

Lloc: Sala de Juntes de la segona planta de l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida

 

JOAN FIBLA

És investigador principal de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i professor de la Universitat de Lleida.

Treballa en el Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques en l’estudi de les patologies provocades per infeccions.

Dins el gran ventall de malalties infeccioses, la Sida, és una de les més mortals. Alguns científics estudien els factors genètics de les persones que ens fan més vulnerables al virus VIH i condicionen l’evolució de la malaltia en l’organisme.

Xerrada: “La malaltia de la Sida i les infeccions per VIH”

Dia i hora: 22 de novembre a les 19.00h

Lloc: Sala de juntes de la segona planta de l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida

 

REINALD PAMPLONA

És expert en biologia de l’envelliment. És professor de la Universitat de Lleida i treballa com a cap d’investigació del grup de Fisiopatologia metabòlica a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.

Alguns científics creuen que portar una dieta sana, basada en aliments antioxidants, ajuda a endarrerir el procés d’envelliment del nostre cos.

Xerrada: “Nutrició i longevitat”

Dia i hora: 25 de novembre a les 18.00h

Lloc: Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Barcelona

 

JOSEP SÁNCHEZ TOLEDO

És el responsable d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica a l’Hospital Vall d’Hebron. El 2012 va rebre el màxim guardó europeu per la qualitat dels procediments que aplica en la seva lluita contra el càncer infantil.

El servei que dirigeix va ser el pioner a Espanya fa 30 anys a fer intervencions de transplantaments de medul·la òssia en nens amb leucèmia.

Xerrada Cloenda: “El Càncer infantil”

Dia i hora: 26 de novembre a les 18.00h

Lloc: Sala d’Actes de la Facultat de Medicina, Universitat de Lleida♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere