Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El nou rector de la UPC promet rigor i no ser un “Hugo Chávez” amb reformes populistes DECLARACIONS

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

europ press fotonoticia_20131117182240_500

“UPC, UB i UAB som un 70% del sistema públic: juntes serà molt difícil que ens colin gols”

 El rector electe de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Enric Fossas, que prendrà possessió del càrrec en els pròxims dies després de guanyar les eleccions dimecres, ha assegurat al Govern rigor i que no serà “una mena d’Hugo Chávez”, malgrat la percepció de líder populista que hagi pogut causar part del seu programa de canvis i transparència.

 En una entrevista d’Europa Press, Fossas (Aiguafreda 1959), que substitueix a Antoni Giró i ha rebut molts vots entre estudiants i membres del personal d’administració i serveis (PAS), ha rebatut que sempre ha estat “molt estricte i rigorós” amb els seus col·laboradors i estudiants.

 Ha dit que un dels principals objectius és reunir-se amb la Conselleria d’Economia i Coneixement per veure com compaginar el seu programa electoral amb la proposta del Govern: “Primer vull escoltar i després explicar; i, si ens han catalogat com una espècie d’Hugo Chávez, fer-los veure que no som res semblant”.

 En el seu programa es comprometia a reduir el nombre de vicerectors; analitzar i promoure més control de les entitats, empreses i fundacions que depenen de la UPC, i revisar els contractes de servei i els convenis dels ens que presten serveis al centre, entre d’altres mesures.

 Fossas veu possible plantar cara a les retallades del Govern si té el suport del personal PAS, del docent i investigador (PDI), dels estudiants i el d’altres centres: “Entre nosaltres, la Universitat de Barcelona (UB) i l’Autònoma (UAB) representem un 70% del sistema públic català; per tant, si anem juntes serà molt difícil que ens colin segons quins gols”.

 Per tenir ingressos i equilibrar a curt termini els comptes de la UPC –que arrossega 110 milions d’euros de dèficit–, farà una “auditoria d’espais” amb la finalitat de vendre equipaments d’ús no acadèmic: això podria passar pels edificis Vèrtex i Til·lers –de serveis generals, aules i òrgans institucionals vinculats a relacions externes–, situats en el seu Campus Nord, a Barcelona.

 No descarta reubicar el Rectorat i els serveis del Vèrtex a l’espai Rdit de Castelldefels (Barcelona), destinat a la investigació, que disposa de 10.000 metres quadrats, dels quals només 450 s’utilitzen actualment: “El que està clar és que s’ha d’utilitzar i ha de rendir per la universitat”, sense perjudicar a les persones.

FACULTAT DE NÀUTICA

 Sobre el trasllat de la Facultat de Nàutica de Barcelona (FNB), ha criticat com s’ha gestionat fins ara la possibilitat de vendre l’edifici, per no tenir el Deganat del centre, i veu “raonables” les condicions que aquest planteja.

 En les condicions, el Deganat proposa que la facultat estigui a prop del Port de Barcelona, que els seus treballadors tinguin millors condicions de treball respecte a l’equipament actual, que no hi hagi edificis intermedis com a transició, que es recuperin uns espais perduts pels Jocs Olímpics, i que part dels beneficis que obtingui la UPC de la venda es reinverteixin a la FNB.

 Fossas assegura que no té sentit parlar de venda –s’estudiaven com a compradors una cadena de roba i el museu rus Hermitage– mentre no hi hagi garanties d’una nova ubicació per la Facultat, la qual cosa estudia un grup de treball de l’Ajuntament, el Port i la UPC, que busquen possibilitats d’edificar un espai proper al Port.

 Les iniciatives per reduir costos i augmentar ingressos que vol dur a terme han de permetre al centre tancar els dos primers anys del pressupost amb dèficit 0 i, a partir del tercer i quart curs, aconseguir superàvit per començar a reduir deutes: “Tots els pressupostos que he vist –d’altres equips rectorals– sempre tenien alguna entrada amb una hipòtesi de treball àmplia”, el que fa que sigui més probable tancar amb dèficit.

ACORD A 15 ANYS

 Com a mesura a llarg termini, vol proposar a la Generalitat un acord a 15 anys vista pel qual s’aprofitin les jubilacions de professors funcionaris i s’incrementi el personal temporal –els ‘teacher assistanships’ i els postdoctorals–, la qual cosa pot “abaratir el cost per a la universitat”.

 També demanarà una “garantia de finançament” per part de la Generalitat, a més que els ajudi a buscar finançament amb interessos més baixos dels què té ara, i posarà sobre la taula el deute i els terminis de pagaments que té el Govern amb la UPC, ja que aquests retards suposen un increment dels interessos.♦

 

Fotografia: Europa Press ©

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere