Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’Escola d’Idiomes Moderns celebra seixanta anys / UB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

60_anys_EIM_cicle_japones

 L’Escola d’Idiomes Moderns (EIM) fa seixanta anys. Per commemorar aquest aniversari s’han programat diverses activitats que tindran lloc al llarg de tot el curs acadèmic. Donaran el tret de sortida a aquest programa de celebracions dos actes organitzats per la Secció de Japonès amb què es vol donar a conèixer la cultura del país nipó: la conferència «De dioses, hombres y… mujeres. Una aproximación al shintoismo y la cultura japonesa», aquest dijous, 21 de novembre, i una desfilada i demostració de l’art de dur el quimono, el dijous 5 de desembre. També està previst que s’editi una publicació sobre la història de l’EIM.

 

Seixanta anys de formació en llengües estrangeres

 L’EIM es va crear el curs 1953-1954. La va fundar el professor de Filologia de la UB Ramón Carnicer Blanco (1912-2007), que ja havia establert, l’any anterior, els cursos d’Estudis Hispànics. «L’objectiu no era tan diferent de l’actual: oferir als estudiants universitaris i llicenciats una formació pràctica en llengües a un preu accessible que els facilités l’accés al material del seu camp d’estudi i els contactes amb els estudiosos d’altres països», recorda Philip Banks, un dels professors més veterans de l’Escola. «Tenint en compte que l’any 1953 només hi havia una universitat a Catalunya, l’EIM és, amb diferència, el centre amb més anys de funcionament, i probablement un dels més antics de l’Estat», apunta Banks.

 El primer curs va oferir només dues llengües —alemany i anglès— i hi van estudiar 457 alumnes; el curs següent, s’hi van afegir el francès i l’italià, i el nombre d’inscrits va pujar fins als 669. Amb els anys, l’Escola s’ha anat adaptant als nous temps amb una oferta de cursos de durada i característiques diferents, que reflecteixen en cada moment les necessitats de la comunitat universitària. Així, el curs 2012-2013 la xifra total d’estudiants matriculats va arribar a 5.630 alumnes i s’hi van oferir catorze idiomes: alemany, anglès, danès, francès, grec, hebreu, italià, japonès, neerlandès, noruec, persa, portuguès, rus, suec i xinès. Com ja és habitual, l’anglès és l’idioma amb més demanda, amb 3.835 alumnes el curs 2012-2013. Les altres llengües més sol·licitades són l’alemany, el francès i l’italià, que van sumar gairebé 1.500 estudiants el curs passat. «Un dels aspectes fonamentals que ens diferencien de la resta d’escoles d’idiomes de Barcelona és la connexió que tenim amb la UB. L’EIM ofereix cursos als campus més importants de tota la Universitat i amb una flexibilitat horària que cap altre centre pot oferir», explica el director, Xavier Varea.

 Actualment, l’EIM pretén ser, a més, un punt de contacte entre el món universitari i la societat barcelonina i catalana. «Si bé abans es concebia com un suport acadèmic adreçat només als estudiants de la UB, la vocació d’obertura de l’EIM ha fet que cada cop sigui més important el servei que es dóna a tota la societat», assenyala Varea. En aquest sentit, l’Escola ha fet una nova aposta per la qualitat i l’aprenentatge d’idiomes i ha creat l’acreditació EIM per a acadèmies d’idiomes, una nova manera de donar rigor i d’avalar els centres que donin un servei d’excel·lència en l’ensenyament d’idiomes. L’EIM també és un dels promotors més destacats del certificat de llengües de les universitats de Catalunya (CLUC), amb el qual les persones que ho vulguin poden acreditar el seu nivell d’anglès mitjançant un certificat expedit per les universitats catalanes. «Cada cop més, l’acreditació està sent la nostra tasca envers la societat, perquè les entitats públiques han de garantir d’alguna manera aquesta formació dispersa per tal d’homogeneïtzar-la», conclou Varea.

 

Cicle d’actes culturals sobre el Japó

 Dins del programa d’actes dels seixanta anys de l’EIM, la Secció de Japonès organitza un cicle d’activitats sobre la cultura i la vida japoneses, que inclou demostracions de les arts tradicionals, conferències i un concurs final.

 Aquest cicle arrencarà dijous, 21 de novembre, amb la conferència «De dioses, hombres y… mujeres. Una aproximación al shintoismo y la cultura japonesa», a càrrec de Montserrat Crespín, diplomada en Estudis Avançats en Filosofia per la UB. L’acte tindrà lloc a les 19 h, a la sala d’actes de l’EIM, a l’edifici de l’Àrea de Formació Complementària de la UB (Gran Via, 582). El mateix escenari acollirà el dijous 5 de desembre, de 19 a 21 h, una desfilada i demostració de l’art de dur el quimono, a càrrec de la mestra de quimono Mitsuko Fukui i el seu grup.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere