Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Avui Dia internacional contra la violència de gènere: Programa “Estimar no fa mal”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

estimarnofamal

Nous materials de prevenció de relacions abusives entre adolescents i joves dins el programa “Estimar no fa mal”

Els materials ajuden a noies i nois a identificar relacions abusives i de ciberassetjament en les relacions afectives

 La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha presentat noves eines de prevenció i sensibilització en el marc del Programa “Estimar no fa mal. Viu l’amor lliure de violència” adreçat a adolescents i joves. Es tracta de materials amb missatges per ajudar a identificar situacions de relacions abusives i ciberassetjament en les relacions de parella,  així com suports pedagògics pràctics adreçats a professionals que treballen amb nois i noies perquè facin actuacions de prevenció de la violència masclista.

 Segons ha explicat la presidenta de l’ICD, els nous materials ajudaran a sensibilitzar i prevenir situacions d’abús en les relacions afectives de parella ja que “encara hi ha massa tolerància i justificació de les conductes abusives i violentes d’alguns nois, i interiorització de la idealització de l’amor i la parella”.  Montse Gatell ha subratllat que “cal trencar el miratge d’una societat igualitària irreal, mentre els nostres joves inicien relacions de parella seguint patrons antics que suposen control, domini i possessió per part dels homes i submissió per part de les noies”.

 Indicadors de  relacions abusives

 Un dels materials que s’adreça a adolescents i joves és una postal que mostra en cadascuna de les seves cares allò que és una relació abusiva i allò que és una relació respectuosa, i en dóna claus per identificar-les. Amb la col•laboració del Departament d’Ensenyament, aquesta postal s’està distribuint als prop de 73.000 alumnes de 3er d’ESO de tots els Centres d’Ensenyament Secundari de Catalunya.

 Indicadors de ciberassetjament

 L’altre material adreçat directament a adolescents i joves que s’ha presentat avui és una postal “on line” amb elements per ajudar a detectar el ciberassetjament en les relacions afectives, en concret, el control a través dels xats i xarxes socials. La postal, per exemple, convida a formular-se preguntes sobre el comportament de la parella del tipus: “Intenta obtenir les teves contrasenyes per controlar el teu perfil i llegir els teus missatges?; Insisteix perquè actualitzis el teu estat (sentimental) en el perfil de Facebook?; Quan esteu empipats o empipades t’escriu retrets al Facebook o a Twitter?; Et controla a través del Whatsapp les hores en què estàs en línia?”.

 Materials adreçats a professionals

 El material adreçat a professionals s’ha elaborat en base als continguts originals i adaptacions de diversos manuals socioeducatius amb la finalitat de proporcionar eines i recursos molt pràctics per treballar des de diferents espais de joves la prevenció de les relacions abusives. Destaca l’accessibilitat a tots aquests materials a través de la plana web de l’Institut Català de les Dones i l’accés a un taller model, anomenat “Tot s’aprèn” i tots els materials que calen per a desenvolupar-lo.

 La proposta formativa està dividida en dos mòduls. El primer,  Noies i nois som iguals? Tenim els mateixos drets i les mateixes oportunitats ofereix dinàmiques per reflexionar al voltant de la construcció de la identitat masculina i femenina i qüestiona mites i creences errònies al voltant de l’enamorament i l’amor. El segon, Què en sabem de la violència masclista? Com és la violència masclista en les parelles joves? aproxima als elements per entendre i reconèixer la violència masclista en l’àmbit de la parella i vol millorar la capacitat de detecció d’abús en les relacions de parella i donar a conèixer els recursos per fer front a aquesta situació.

 També hi ha una sèrie de documentació que es facilita sobre  bones pràctiques formatives, com l’experiència pilot als cicles Formatius de Grau Superior d’Integració Social, i Animació Sociocultural; la formació dins el Programa Salut i Escola; i l’Experiència pilot als centres educatius de Justícia Juvenil.

 El Programa “Estimar no fa mal”

 El programa de prevenció de relacions abusives “Estimar no fa mal. Viu l’amor lliure de violència”  té entre els seus objectius dotar els i les professionals que treballen amb joves adolescents de les competències necessàries per tal que puguin realitzar accions de prevenció de les situacions d’abús en les relacions de parella i afectives i fomentar actituds i comportaments igualitaris, tot promovent la reflexió al voltant dels comportaments abusius vinculats als rols de gènere i als models de feminitat i masculinitat.

 “Estimar no fa mal. Viu un amor lliure de violència” s’adreça a la població d’entre 10 i 19 anys, professionals que tenen interacció amb aquest grup de població, i a pares i mares d’adolescents. Comença a l’etapa de primària i dóna resposta a la necessitat que la prevenció de les relacions abusives en les relacions sentimentals sigui una sèrie de valors que es transmeten de manera constant i dilatada en el temps, anant més enllà de la influència que suposa una sessió puntual.

 Es tracta d’un programa que es desenvolupa conjuntament amb l’Institut Català de les Dones (ICD), la Direcció General de Joventut (DGJ), la Secretaria de Família i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, totes elles unitats del Departament de Benestar Social i Família, i els Departaments d’Ensenyament, Salut, Interior i Justícia.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere