La UB busca superar el 3% de finançament privat amb més aportacions d’empreses
El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, ha anunciat aquest divendres que treballa per superar el 3% del finançament privat que rep el centre, que veu “insuficient”, a través de la recerca d’aportacions d’empreses i particulars, amb els quals ha iniciat els primers contactes.
En un esmorzar informatiu, Ramírez ha expressat que, amb aquesta iniciativa, vol compensar la falta de recursos de la UB, sense deixar de reivindicar més aportació per part de la Generalitat, ja que el pressupost actual de 300 milions d’euros és molt inferior al dels centres europeus amb els quals es vol comparar.
Ha sostingut que les aportacions privades, que arriben al 30% en les universitats de primera línia, són “vitals per a la universitat perquè s’ha tocat os i es pot entrar en situacions complicades i irreversibles”, ha advertit.
“Hem d’ampliar la cobertura privada del finançament, però no perquè la cobertura pública pugui baixar”, ha argumentat, si bé no ha precisat quina ràtio de finançament públic i privat seria la desitjable per a la UB, tot i que vol assemblar-se als centres que formen part de la League of European Research Universities (Leru).
Ha negat que aquesta ampliació del sector privat a la universitat suposi una “privatització”, i ha sostingut que el seu equip de govern i ell mateix no tenen cap remordiment de parlar de finançament privat, ja que no afectarà el caràcter públic de la UB.
Ha avançat que, de moment, s’ha reunit amb representants d’Inditex, Enagás i BBVA, i amb el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, i delegats de la Comissió Europea.
Així, es podran aconseguir aportacions per mig milió d’euros per a aquest 2013, si bé preveu que aquestes col·laboracions –que finançaran activitats culturals, seminaris, programes acadèmics, laboratoris i matrícules d’estudiants– superin el milió d’euros el 2014.
Ha defensat que si aconsegueix que una empresa aposti per finançar la renovació d’uns laboratoris de la UB, per exemple, els diners estalviats els podran invertir en una altra part com pagar la llum o ampliar les ajudes per als estudiants amb dificultats per pagar la matrícula.
Després de preguntar-li pel risc que les empreses influeixin en les investigacions, Ramírez ha sentenciat: “L’empresa no pot condicionar una investigació de la universitat. Però si la universitat vol invertir en l’entorn ha de tenir presents les necessitats de l’empresa”.
Per fomentar la implicació del sector privat a la universitat, el rector veu necessària una llei de mecenatge que permeti compensar aquells que siguin generosos i promogui el “desig de tornada” de la formació que han rebut els ciutadans cap a la universitat.
NOVES REFORMES
Ramírez també ha incidit en les reformes que està portant a terme la UB, com una reforma dels estatuts en relació amb la governança, que reduirà el nombre de membres del Claustre, i una altra reforma de les estructures acadèmiques i legislatives, tenint en compte que volen reduir els 19 centres i el centenar de departaments actuals.
A més, en aquest curs mantindrà el programa bkUB, que cobreix el cost de les matrícules d’estudiants “amb alt risc d’abandonament per situacions sobrevingudes”, a través d’un fons de 300.000 euros que pot ser ampliable, del qual es podran beneficiar uns 200 alumnes.♦